Artiklar

Watergate-avlyssningar tvingar president Nixon att avgå

Watergate-hotellet i Washington D.C., där inbrottet ägde rum

Watergate-affären var en politisk skandal i USA på 1970-talet som ledde till att president Nixon avgick. Men vad var det egentligen som hade hänt?

Natten den 17 juni 1972 arresterades flera inbrottstjuvar på demokraternas partiorganisations (Democratic National Committee, DNC) huvudkontor i Washington D.C.. Byggnadskomplexet där kontoret ligger heter Watergate, ett hotell i centrala Washington D.C..

Frank Willis arbetade som städare i Watergate. Det var han som under natten den den 17 juni upptäckte att något skumt var på gång. Han ringde polisen, som när de kom tog flera inbrottstjuvar på bar gärning. Männen var klädda i fina kostymer och bar på avancerad avlyssningsteknik. Det visar sig senare att det inte var deras första inbrott på kontoret.

De som anhålls var delaktiga i den republikanske president Nixons valkampanj som skulle göra honom omvald. 1972 är det politiska klimatet i USA hätskt, och Vietnamkriget pågår för fullt. Den amerikanska opinionen var delad i stödet för kriget.

De personer som anhölls för inbrottet i juni, var på plats för att finjustera en tidigare installerad avlyssningsteknik. Redan under maj månad hade de brutit sig in på demokraternas huvudkontor för att installera avlyssning, men även för att stjäla kopior och viktiga dokument.

Det visade sig att de bar på direktnummer till personal i Vita huset, men när president Nixon i augusti på heder och samvete lovade det amerikanska folket att han inte hade något att göra med inbrottet, verkade USA tro honom. Richard Nixon blev nämligen omvald till president i november samma år.

Men när det senare visade sig att Nixon ljugit om Watergate-affären, tvingas han avgå i förtid.

Nixon börjar att utredas för sin inblandning i Watergate-avlyssningarna
Watergate-skandalen tvingade president Nixon att avgå i förtid.

Watergate-skandalen tvingade president Nixon att avgå i förtid. På bilden ovan lämnar han Vita huset i Army One.

Men alla var inte lika säkra på att presidenten var så oskyldig som han sa. Bland annat började två journalister från tidningen Washington Post, Bob Woodward och Carl Bernstein, att undersöka fallet. De fick bland annat information från en uppgiftslämnare i Vita huset som kallade sig “Deep Throat”.

Utöver journalisterna arbetade även domaren John J. Sirica och medlemmar i en utredningskommitté i senaten med inbrottet och Nixons inblandning. De fick information om att Nixon i hemlighet spelade in alla konversationer som pågick i det Ovala rummet (presidentens kontor). Om utredningskommittéen kunde få händerna på dessa band, skulle de ha tydliga bevis på Nixons skuld.

Men det var först i augusti 1974 som de sista banden med inspelat material överlämnades från Nixon. Efter detta avgick Nixon den åttonde augusti och lämnade Vita huset dagen efter.

När hela historien klarats upp, visade det sig att Nixon till exempel arrangerat att ge inbrottstjuvarna hundratals dollars för att de skulle hålla tyst. Därutöver, vilket var än värre, missbrukade Nixon sin presidentmakt för att avsiktlig hindra rättvisan. Tillsammans med några medhjälpare satte han planer i verket för att hindra FBI:s utredning av inbrottet.

Richard Nixon är hitills den enda amerikanska president som tvingats avgå i förtid.

Missa inte Wilhelm Agrells avsnitt i podcasten Historia Nu om IB-affären 1973!