Tre månader efter D-dagen – de allierades dramatiska landstigningsoperation i Normandie – ville den brittiske fältmarskalken Montgomery tvinga fram ett snabbt slut på kriget med en våghalsig anfallsplan…
Söndagen den 17 september 1944 luftlandsattes 10 000 allierade fallskärmssoldater bakom de tyska linjerna i Nederländerna. Målet var att säkra den viktiga bron över Rhen vid Arnhem, tillsammans med andra strategiska mål. Men Hitlers styrkor var avsevärt större än man räknat med, och kampen mot klockan blev ett faktum.
Fältmarskalk Bernard Montgomerys djärva plan att få ett slut på det över fem år långa kriget blev snabbt en kamp för ren och skär överlevnad för de inringade fallskärmssoldater som släppts ned över Arnhem. Målet var bland annat att säkra den viktiga bron över Rhen vid Arnhem, och sedan invänta de framryckande markförbanden. Ju längre tid det tog för 21:a armégruppen att nå fram till de luftlandsatta soldaterna desto mer förstärkningar kunde tyskarna sätta in för att slå tillbaka angriparna. Den 26 september 1944 var hoppet ute. Fallskärmssoldaterna tvingades ge upp efter att ha förlorat 80 procent av sin styrka. De allierades framryckning stannade upp, och det skulle dröja sju månader innan Arnhem erövrades av britterna. Då var andra världskriget i stort sett redan slut.
Det som senare beskrevs som ”Tysklands sista seger” av den tyske generalen Karl Student blev ett stort misslyckande för Montgomery. Konsekvenserna för den nederländska civilbefolkningen som riskerat allt för att hjälpa de allierade soldaterna blev fruktansvärda.
Bokens unika material ger nya perspektiv på berömd operation under andra världskriget
Den brittiska fascinationen för storartade nederlag har gjort striderna vid Arnhem till ett av andra världskrigets mest mytomspunna slag. Hur kunde det gå så fel? Kunde Montgomerys plan ha lyckats? Genom att använda sig av förbisedda tyska, nederländska och belgiska källor har Antony Beevor lyckats kasta nytt ljus över den militära operationen. På samma skickliga sätt som i hans tidigare mästerverk Stalingrad, Berlin, Andra världskriget och D-dagen, redogör han med stark närvarokänsla och stor kunskap för de allierade fallskärmsjägarnas och den nederländska civilbefolkningens desperata situation inne i det belägrade Arnhem. Han beskriver även de tyska soldaternas upplevelser av de hårda striderna. Efter kapitulationen lär Montgomery ha sagt, ”In years to come it will be a great thing for a man to be able to say ’I fought at Arnhem’.”
Arnhem: Tysklands sista seger är rikt illustrerad med tidigare opublicerade fotografier och ett detaljerat kartmaterial.