I maj 1970 bildar en grupp unga västtyskar en revolutionär stadsgerilla. Under namnet Röda arméfraktionen går Ulrike Meinhof, Andreas Baader och Gudrun Ensslin till våldsam attack mot den generation som de menar bär ansvar för nazismens förbrytelser. Deras beslut att ta till vapen blir starten på en blodig våldsspiral som kommer att skaka Västtyskland i grunden. Bankrån, bombdåd, flygkapningar, kidnappningar, mord – listan över attentat blir lång och får 1970-talet att gå till historien som ”terrorismens årtionde”.
Journalisten och författaren Jens Nordqvist har genomfört ett stort antal intervjuer med före detta terrorister, offer, politiker och poliser. Det ger en unik inblick i de dramatiska händelser som drabbade såväl Västtyskland som Sverige och en rad andra länder.
Boken ingår i serien Världens dramatiska historia.
Röda arméfraktionen, eller Baader-Meinhofgruppen som den kallades i folkmun, uppstod ur den förändringens virvelvind som svepte fram under 1960-talets proteströrelse. Av de hundratusentals unga människor som samlades på gatorna i västvärldens städer för att demonstrera mot Vietnamkriget, kapitalismen och imperialismen skulle några visa sig vara beredda att gå längre än alla andra. De valde att ta till vapen och föra en revolutionär kamp med livet som insats – sitt eget och andras. I länder som Belgien, Frankrike, USA, Italien, Japan och Västtyskland formades små grupper och nätverk av aktivister som i allt högre utsträckning såg våld och terror som rättfärdiga medel i kampen för en ny, bättre värld.
Baader-Meinhof handlar om några av de dramatiska händelser som under 1970-talet skakade Västtyskland, men även drabbade Sverige och övriga Europa.
Jens Nordqvist har i flera andra sammanhang skildrat terrorismen på 1970-talet, bland annat i den kritikerrosade boken Kommando Holger Meins Dramat på västtyska ambassaden och Operation Leo (med Dan Hansén) Ordfront 2005 och i radiodokumentären Att tala med terrorister från 2007 (Sveriges Radio P1). Han har vid flera tillfällen intervjuat före detta tyska terrorister så som Karl-Heinz Dellwo, Norbert Kröcher och Gabriele Rollnik, men även politiker, offer och polismän som på nära håll upplevde terrorn i Västtyskland. Under arbetet med Kommando Holger Meins intervjuade han och medförfattaren även svenska politiker, säkerhetspoliser och personer som dömdes för sin inblandning i planerna på att kidnappa Anna-Greta Leijon. I dokumentären Att tala med terrorister offentliggjordes för första gången inspelningarna från förhandlingarna under dramat på västtyska ambassaden.