Ny forskning har gett en helt ny och häpnadsväckande bild av Åhus borg
Borgen i Åhus handlar om Åhus borg – en borg som i dag befinner sig i ödelagt skick, men som en gång i tiden var en betydande maktfaktor i händerna på de danska ärkebiskoparna, en borg som under hela medeltiden befann sig på händelsernas stora arena men som nu nästan helt fallit i glömska. Åhus borg ligger vid Helge ås gamla utlopp i Östersjön. Ån var under medeltiden en viktig transportled, en livsnerv in i de östdanska skogarna, och från borgen övervakades all trafik på ån. Borgen var en viktig bricka i ett ekonomiskt och politiskt spel mellan kung och kyrka, och mellan ärkefienderna Sverige och Danmark.
Ruinerna efter Åhus borg grävdes fram 1892–93. Med spade och skottkärra fraktades åtskilliga kubikmeter flygsand bort från ”Slottsbacken”, och fram kom resterna efter en praktfull stenbyggnad. Genom hela 1900-talet kom Åhus borg att tolkas som ärkebiskoparnas palats – ett praktfullt, om än litet, kyrkligt slott. Men år 2006 påbörjades ett forskningsprojekt, som helt kom att förändra synen på borgen. Bilden av en betydligt större och kraftfullare försvarsborg framträder, som mycket väl kan vara både äldre och besynnerligare än vad man hittills trott.
I boken får läsaren följa arbetet med att avslöja borgens historia och utveckling, men också ta del av forskarnas nya tankar och teorier. Läsaren får även spännande inblickar i delar av Skånes händelserika historia, från Knut den stores till Christian IV:s tid. Läs historien som ni aldrig läst den förr!