När verkligheten överträffar dikten.
Det finns brott som är så spektakulära att de får internationellt genomslag. I tidningar och tv dyker med jämna mellanrum klassiska förbrytelser upp. Det kan vara vågade mot lag och ordning, eller så brutala att de berör människor var än de bor. Sådana kontraster finns naturligtvis mellan det stora tågrånet och händelserna på Utøya, mellan stölden av en ångestfylld norsk tavla eller en religiös sekts massjälvmord i den sydamerikanska djungeln.
I Brotten som skakade världen djupdyker Martin Borg i tjugo spektakulära och häpnadsväckande brott från tre olika världsdelar. Det handlar om kidnappningar, konststölder, mord, rån, rymningar, vetenskapsbluffar och terroristbrott. Samtliga blev på sin tid uppmärksammade och omskrivna.
I berättelser som handlar om verkliga brott och brottslingar finns också andra inslag som ger intressanta perspektiv. Tidsandan, inte minst. Samhället 2019 är väldigt annorlunda det som fanns under till exempel 1970-talet, för att inte jämföra med 1860-talet. Människorna är i mångt och mycket desamma nu som då och det är mest allting runtomkring oss som har förändrats: den tekniska utvecklingen stöper hela tiden om vår fysiska miljö medan skiften i värderingar och moraliska frågor sker i möten mellan människor. Brottsligheten har alltid varit en intressant väg för att förstå ett samhälle bättre. Att brotten har skett i verkligheten, på riktigt, är en inte oviktig ingrediens.
Fascinerande läsning om autentiska brottsfall
Brotten som skakade världen berättar om 20 historiska brott, alla polisiärt uppklarade, som av olika anledningar blivit klassiska. Texterna återger sakligt de detaljerade händelseförloppen och sätter in brotten och huvudpersonerna i en större kontext som fördjupar läsningen och ger bakgrund till miljöer och förhållanden. Brotten i boken är främst hämtade från Europa och Nordamerika och spänner tidsmässigt från 1865 (mordet på Abraham Lincoln) till 2011 (terrorattentaten i Oslo).