Våra Print on Demand-titlar är för närvarande pausade, och planeras återkomma i maj.
Ett närgånget reportage om händelsen som förändrade världen.
Berlinmurens fall den 9 november 1989 var en av 1900-talets mest dramatiska och omstörtande händelser. Inom loppet av några månader kollapsade Östeuropas kommunistiska system som ett korthus. Kalla kriget upphörde nästan över en natt.
Hur kunde det gå så snabbt? Journalisten Wolfgang Hansson bevakade händelseutvecklingen på plats som Aftonbladets utsände reporter.
Den döende kommunismen är hans personliga berättelse om de avgörande ögonblicken som ledde fram till Berlinmurens fall. Men också om vad som hände sedan och hur följdverkningrna fortsätter än i dag med ett nytt kallt krig för dörren.
Ett närgånget reportage om händelsen som förändrade världen.
När Stalin, Churchill och Roosevelt delade upp Europa mellan sig i andra världskrigets slutskede sänkte sig en järnridå över kontinenten. När Berlinmuren 1961 restes var den fysiska uppdelningen av Europa definitiv, när den långt senare föll var det en av förra århundradets mest dramatiska och omstörtande händelser. De flesta hade utgått ifrån att Europas delning i ett öst och ett väst var ett historiskt faktum som inget kunde ändra på. Därför blev chocken så mycket större när den dramatiska händelseutvecklingen tog fart i Östeuropa under hösten 1989.
Inom loppet av några månader kollapsade det kommunistiska systemet i Östeuropa som ett korthus. Brandenburger Tor i Berlin öppnades strax före jul 1989. Kalla kriget upphörde nästan över en natt. Hur kunde det gå så snabbt? Journalisten Wolfgang Hansson bevakade händelseutvecklingen på plats som Aftonbladets utsände reporter. Den döende kommunismen är hans personliga berättelse om de avgörande ögonblicken som ledde fram till Berlinmurens fall och kollapsen av det kommunistiska systemet i DDR, Tjeckoslovakien, Rumänien, Ungern och i de andra sovjetiska satellitstaterna för 25 år sedan.
Medryckande, personlig och spännande berättelse om de avgörande ögonblicken i europeisk nutidshistoria
Berättelsen tar sitt avstamp i en resa som Wolfgang Hansson gjorde i DDR tio år före murens fall, när det kommunistiska systemet framstod som mycket stabilt. Läsaren tas sedan med till massflykten från DDR sommaren 1989 och de första folkliga demonstrationerna i Östtyskland – den mest lojala av de sovjetiska lydstaterna. Wolfgang Hansson berättar initierat om det östtyska kommunistpartiets förtvivlade försök att rädda sig kvar vid makten och hur nära ledarna var att använda vapenmakt mot sitt eget folk. Boken beskriver hur några förflugna ord på en presskonferens sedan ledde till Berlinmurens hastiga och helt oplanerade öppnande.
Murens fall blev en symbolisk händelse som fick dramatiska följd verkningar över hela Östeuropa. Bara veckor efter murens fall den 9 november 1989 startade regimfientliga demonstrationer i Tjeckoslovakien. Författaren besöker regimkritikern Vaclav Havel som ena dagen öppnar i strumplästen för att nästa sitta i förhandlingar om att ta Havel som ena dagen öppnar i strumplästen för att nästa sitta i förhandlingar om att ta över makten. Dominobrickorna föll en efter en.
Förväntningarna hos befolkningen var enorma då järnridån föll. Men hur gick det egentligen? Infriades förhoppningarna? Hur har återföreningen mellan västra och östra Tyskland gått?
Författaren var med då det hände och har själv träffat flera av nyckelpersonerna
I sin spännande reportagebok visar journalisten Wolfgang Hansson också hur murens fall med viss fördröjning utlöser det första kriget i Europa sedan andra världskriget när det forna Jugoslavien upplöses i ett antal blodiga konflikter. Han visar också hur den glädje och tro på freden som fanns när muren föll ersattes av något som liknar kalla kriget mellan ett Ryssland där president Putin försöker återupprätta den försvunna stormaktsstatusen och ett försvagat USA. 25 år efter kommunismens fall verkar vår del av världen åter på väg att delas i öst och väst, om än efter nya skiljelinjer.
Boken är skriven på en lättillgänglig reportageprosa där läsaren på ett levande och närgånget vis får ta del av de viktiga händelserna. De olika reportagen vävs ihop med analys och förklaringar till händelseförloppen. Stilen är personlig och reflekterande. Detta är så långt ifrån en torr akademisk avhandling som det går att komma.