Ernst Wigforss var den drivande kraften bakom 1900-talets svenska välfärdsstat. Internationella forskare kallar ideologen, finansministern och akademikern Wigforss (1881-1977) för världens mest framgångsrike socialist. Wigforss kombinerade decennier av häpnadsväckande ekonomisk utveckling med ständigt växande jämlikhet. Trots att det sades vara omöjligt. I Den förbannade optimisten Ernst Wigforss berättar historikern Henrik Arnstad hur det gick till.
Som kompromisslös demokrat var Wigforss älskad – och skoningslöst hatad. Under andra världskriget krävde Adolf Hitler ständigt svensk underkastelse. Då gjorde alltid Wigforss motstånd i samlingsregeringen. Wigforss vanliga charm kunde blixtsnabbt övergå i ”Wigges vita ilska” som fick Sveriges tysklandsvänner att darra av skräck.
Henrik Arnstads bok är mer än en biografi. Den är också berättelsen om 1900-talets Sverige samt socialdemokratins ideologi och historia. Under Wigforss tid upplevde de flesta svenskar framgångsår som aldrig verkade ta slut. Mörka baksidor till trots bar Sverige på framtidstro, hoppfullhet och demokratisk tillit.
Få personer i svensk historia har varit så hatade – och fruktade. Han kunde både charma och skrämma slag på folk, via sin ökända vrede. Men boken är mer än bara en biografi. Den är även berättelsen om 1900-talet och det nya Sveriges tillkomst. Om den demokratiska socialismens ideologi och historia, berättad i en internationell kontext.
Ernst Wigforss var socialisten som avfärdade marxismen. Demokrati var betydligt viktigare för honom än Karl Marx. För Wigforss var demokrati någonting betydligt djupare än att räkna röster. En sann demokrat står alltid på de nationella och religiösa minoriteters sida i deras kamp, sade Wigforss. Även när Adolf Hitler stod på höjden av sin makt utmanades han av den mäktige socialdemokraten Ernst Wigforss i Sverige, som inte stod ut med nazismens ondska.
Wigforss rike var ett land där de flesta invånare – fram till 1970-talet – upplevde framgångsår som aldrig verkade ta slut. Denna stat hade mörka baksidor som idag är välkända; steriliseringspolitik, exkluderingar och högmod. Men via Wigforss hade Sverige likväl riktning, framtidstro och hoppfullhet. Svenskarna var efter andra världskriget på väg mot en utopi tolkad som socialism. Hur kunde Ernst Wigforss åstadkomma detta?
Trots att Wigforss avled för omkring 50 år sedan är hans ideologi långt ifrån omodern. Nutiden har all anledning att studera Wigforss. Internationella forskare hävdar att han erbjuder exakt vad vår tid behöver – en demokratisk, optimistisk och modig inspiration inför framtiden.