Sommaren 1943. På uppdrag av Heinrich Himmler plundrar ett SS-kommando en rad odlingsanläggningar i Ukraina och södra Ryssland. Gruppen är på jakt efter fröerna i världens första genbank – en enorm samling av växtmaterial från jordens alla hörn som skapats av den berömde sovjetiske växtförädlaren Nikolaj Vavilov. Med bytet hoppas man kunna lägga grunden till det jordbruk som ska livnära nazisternas tusenårsrike.
Den stora fröstölden är den dramatiska historien om tre män som verkade i tre politiska system. Nikolaj Vavilov bar på en dröm om en biologisk mångfald som kunde mätta världen. Han vägrade låta vetenskapen underordna sig politiken och kom att svälta ihjäl i Stalins fängelser. För SS-officeren Heinz Brücher var växtgenetiken ett redskap som kunde skydda det tyska folket. Han försökte senare använda de värdefulla fröerna till att köpa sig en fristad i Sverige. Amerikanen Norman Borlaugs superfröer slog världen med häpnad, gav honom Nobels fredspris och blev startskottet för den gröna revolution vars enorma monokulturer så kraftigt minskat den biologiska mångfalden.
Den stora fröstölden är ett historiskt reportage om framtidens mat. Med tillgång till nytt arkivmaterial följer Jens Nordqvist de stulna fröernas spår och skildrar växtförädlingens lika dramatiska som okända historia under 1900-talet.
På Himmlers order bedrivs redan en omfattande växtförädling i flera koncentrationsläger, bland annat Auschwitz. Så när Heinz Brücher startar en SS-plantskola på ett slott i Österrike är det kvinnliga koncentrationslägerfångar som utför arbetet. I krigets slutskede gömmer SS-officeren Brücher de värdefulla fröerna för att senare kunna användas. Med hjälp av just frösamlingen försöker han köpa sig fri lejd till tryggheten i Sverige.
Med tillgång till nytt arkivmaterial följer Jens Nordqvist i Den stora fröstölden de stulna fröernas spår och skildrar på ett levande sätt växtförädlingens dramatiska, men okända, historia. År 1900 föds den moderna genetiken; Ur den revolutionerande vetenskapen spirar både växtförädlingen och rasbiologin, ofta följs de åt längs samma väg.
Den stora fröstölden är historien om tre växtförädlare som verkade i tre politiska system.
Nikolaj Vavilov bar på en dröm om en biologisk mångfald som kunde mätta världen. Men när han vägrade låta vetenskapen underordna sig politiken sattes han i Stalins fängelse där han svalt ihjäl. För växtförädlaren Heinz Brücher var genetiken ett redskap för nazismen, som både kunde skydda det ariska blodet och livnära det tyska folket. Amerikanen Norman Borlaugs superfröer gjorde stor succé och blev startskottet för en grön revolution. I dess spår följde det storskaliga jordbruk som har bidragit till dagens miljö- och klimatförändringar
Om mänskligheten ska klara av framtidens utmaningar är en effektiv, klimatsmart växtförädling helt avgörande. Men en rad svåra hinder står i vägen. Den stora fröstöldens berättelse är ett försök att förklara varför.
En dokumentär thriller om växtförädling.
Det är en dokumentär och fängslande berättelse om växtförädlingens dramatiska århundrade. Jens Nordqvist skriver med en blandning av journalistens sökande öga och historikerns kunnande. Berättelsen följer den kronologiska utvecklingen – från de första experimenten i Sovjet fram till den punkt då berättelsen går över i nutid. På ett medryckande sätt vävs de olika personödena ihop, både med varandra och med världshistorien i sig.