Högaktuell och fängslande skildring av det kalla kriget i Indiska oceanen.
Kina har intensifierat sin handel i havsområdet och därmed stärkt sitt politiska inflytande i regionen. För första gången har landet också en militär närvaro. Detta har lett till ökad oro bland de makter som redan finns där: USA med sin jättelika militärbas på Diego Garcia, Australien som kontrollerar Julön och Kokosöarna, Frankrike som har stora ekonomiska intressen samt, givetvis, Indien som ser detta som sina egna farvatten.
Det nya kalla kriget är andra boken i Historiska Medias nya bokserie Brännpunkt, som behandlar högaktuella och angelägna frågor på djupet.
Högaktuell och angelägen skildring av det kalla kriget i Indiska oceanen
Det nya kalla kriget problematiserar konflikter i Indiska Oceanen i åtta kapitel. Inledningvis behandlas Mauritius. Ön är en tidigare brittisk koloni, som numera blivit en självständig republik med stark ekonomi och starka band med Indien eftersom majoriteten av befolkningen är av indiskt ursprung. Därefter diskuteras Frankrikes intressen i regionen. Réunion och Mayotte är franska ”departement bortom haven” och därmed del av Frankrike och EU. Dessutom kontrollerar Frankrike den stora ön Kerguelen längre söderut tillsammans med en rad mindre öar vilka ger landet kontroll över ett enormt havsterritorium i Indiska Oceanen. Bara Réunion och Mayotte är bebodda, men det finns vetenskapliga och militära anläggningar på de andra öarna.
Författaren beskriver situationen på de tropiska turistmålen Seychellerna och Maldiverna. Det förstnämnda har en stormig historia med svaga och radikala regeringar och försök till statskupper. Landets svaghet gör det till ett tacksamt mål för kinesisk dominans. Författaren fortsätter med att fundera över Maldivernas framtid. Kommer global uppvärmning att sluka de låga atollerna?
I nästa kapitel berättas om Indiens okända fångkolonier och flottbaser, som återfanns på öar som Andamanerna, Nikobarerna och Laccadiverna. Därefter diskuteras Diego Garcia, den amerikanska militärbasen – och befolkningen som deporterades för att den skulle kunna byggas på 70-talet. Också Australiens militära inblandning i Indiska oceanen lyfts fram genom exemplen Julön och Kokosöarna. Dessa är små men strategiskt viktiga öar där Australien bland annat har radar. Dessa underlättar för de gemensamma flottmanövrar i området som har blivit allt vanligare.
Slutligen redogörs för Kinas relationer till Burma (officiellt Myanmar) och Sri Lanka. Den Burmesiska korridoren är Kinas utlopp till Indiska Oceanen. Landet befinner sig i ständig kris, och det är oklart hur säker rutten är. Även Sri Lanka är ytterligare ett land där Kina försöker vinna inflytande. Genomgående lyfter Bertil Lintner aktuella ämnen och omständigheter som är främmande för de flesta svenska läsare.
Bertil Lintner är en av våra allra främsta experter på området
Journalisten och författaren Bertil Lintner besitter en oerhörd kunskap i ämnet eftersom han varit verksam i regionen så länge. Han är bosatt i Thailand sedan trettio år och har under årens lopp besökt de flesta östater och öterritorier i Indiska oceanen. I boken varvar han sina intryck med historik och skildringar av dagens samhälle och ekonomi.