Våra Print on Demand-titlar är för närvarande pausade, och planeras återkomma i maj.
Högaktuell bild av världens nya supermakt
Kina förändras i ett rasande tempo men supermaktens utveckling har nått ett kritiskt skede. Hur ser det nya Kina ut? Hur hanteras utmaningar som korruption, miljöproblem, stagnerande ekonomi och krav på mänskliga rättigheter? Och vad händer när Kina kraftigt ökar sin militära förmåga och driver en aktiv utrikespolitik, många gånger i konflikt med sina närmaste grannar.
Trots att Kina är ett av världens mäktigaste länder så brister rapporteringen och kunskaperna är ofta dåliga. I Det nya Kina ger journalisten och författaren Jojje Olsson en unik och heltäckande bild av vad som pågår bakom kulisserna. Han skildrar dagsaktuella händelser, övergripande förändringar i samhället och ger samtidigt en historisk bakgrund till dagens utveckling.
Jojje Olsson har arbetat som journalist på plats i Kina i tio år, och detta är hans tredje bok om landet. Han rapporterar även för en stor mängd svenska tidningar och magasin.
Påståendet att Kina gradvis har blivit mer öppet sedan Mao Zedongs död är nu inte längre sant. Sedan Xi Jinping tillträde som president 2013 har många politiska och ekonomiska reformer inte bara upphört utan även tagit flera steg tillbaka. Globalisering, internet och utländska influenser har inte fått Kinas nya generation av ledare att ge efter för krav på mer demokrati och rättigheter – tvärtom ses detta som en anledning för att slå ner ännu hårdare på de som avviker från kommunistpartiets linje.
Då Deng Xiaoping öppnade upp Kina 1978 gavs direktiv om att landet ska styras genom konsensus av en politbyrå med flera likvärdiga ledamöter, vilket skulle förhindra framväxten av en ny envåldshärskare likt Mao Zedong. Medan tidigare presidenter lydde dessa direktiv, har Xi Jinping nu centraliserat mer makt kring sig än vad Deng själv en gång hade. Makten används för att odla en personkult och rensa ut såväl aktivister som personliga fiender. Det långsiktiga målet är att Kina ska ”återfödas” under partiets ohotade ledarskap.
En aktuell, initierad och heltäckande bild av samhällsutvecklingen i Kina
Många svenska läsare kommer att förvånas över de senaste årens utveckling i Kina. Förföljelsen av aktivister och förespråkare för mänskliga rättigheter har ökat lavinartat, och det är inte bara kineser som råkar illa ut. Sedan Xi Jinping blev president har även flera utlänningar och ett par svenskar arresterats och tvingats erkänna påhittade brott på kinesisk tv. Restriktionerna för media, kultur och civilsamhälle är de hårdaste på mycket länge.
För att ta itu med korruption, föroreningar och en stagnerande ekonomisk tillväxt utformas problemlösningar bakom stängda dörrar. En falsk bild kablas ut till omvärlden samtidigt som de som ställer sig kritiska riskerar fängelse eller värre.
Boken beskriver även de historiska rötterna till många av Kinas moderna problem. Mekanismerna bakom de onda våldsspiralerna i Tibet och Xinjiang förklaras ingående, liksom faktumet att invånarna i Hongkong och Taiwan känner sig mer distanserade från Kina i dag än någonsin tidigare. Kina försöker också använda historien för att rättfärdiga en rad territoriella krav som gör att risken för väpnad konflikt i regionen nu alltmer framstår som en tidsfråga.
Utvecklingen i det moderna Kina från ett svenskt perspektiv
Till följd av den starka fokuseringen på väst i svensk media och litteratur så kan många svenskar inte ens namnet på Kinas president eller på fler städer än Peking och Shanghai. Det är en olycklig kunskapslucka då Kina utan tvivel kommer ta en större plats globalt i framtiden.
Det nya Kina är den perfekta boken för att fylla denna kunskapslucka. De tio skilda kapitlen ger läsaren såväl saklig information som bakgrund till tio av Kinas viktigaste samtida problemområden, samt vad landets myndigheter gör för att hantera dessa.