Den första kompletta boken om Lunds domkyrka
Domkyrkan i Lund, denna tusenåriga katedral, reser sig majestätiskt över den skånska slätten. Eva Helen Ulvros och Anita Larsson skildrar Lunds domkyrka ur olika perspektiv.
Vi får veta mycket om byggnadens historia och dess kulturhistoriskt värdefulla inventarier, men också om gudstjänstliv och händelser i kyrkan under olika tider. Även personer som satt sitt avtryck i kyrkan under seklernas gång biskopar, förmögna kvinnor och kungligheter lyfts fram. Lunds domkyrka, en storslagen romansk katedral och en gång kyrkligt centrum för hela Norden, är också nu en viktig mötesplats och ett riktmärke för dagens pilgrimer, liksom den en gång var för medeltidens.
Domkyrkan är en av Sveriges mest berömda sevärdheter med ca 700.000 besök per år. Den har tre stjärnor i Guide Michelins turistguide och har av Vetenskapsradion utsetts till ett av Sveriges sju underverk. Domkyrkan är ett av Nordens främsta exempel på romansk byggnadskonst.
Historikern Eva Helen Ulvros skildrar Domkyrkans grundande på 1100-talet och dess historia och roll fram till idag. En förödande brand 1234 förstörde viktiga delar av det romanska byggnadsverket, och många och omfattande renoveringar har sedan dess i omgångar förändrat byggnadens utseende. En rad namnkunniga byggmästare, bland dem Carl Georg Brunius och Helgo Zettervall, har satt sin personliga prägel på Lunds domkyrka. Även skiftande arkitektoniska formspråk från skilda tider har format den katedral som besökaren möts av idag.
Domkyrkoguiden Anita Larsson berättar närmare om alla de värdefulla inventarier som finns i kyrkorummet. Trots sin spartanska utformning inrymmer kyrkan en rad praktfulla föremål, som det världsunika Astronomiska uret, berömt för sitt klockspel två gånger dagligen. Men här berättas även om de oerhört vackra korstolarna, med utsökta träsniderier i höggotik från 1300-talet, om kyrkans sjuarmade ljusstake, dess altarskåp och skulpturer. Kyrkans predikstol byggdes 1592, i sandsten, marmor och alabaster. Kyrkans ursprungliga rum är kryptan, intakt sedan 1123. Här nere står jätten Finn och klamrar sig fast kring en av pelarna – enligt sägnen är det han som håller uppe kyrkan.
En omfattande skildring av en historisk kyrkobyggnad med en viktig funktion i dagens moderna samhälle
Författarna tittar närmare på katedralens roll i livets växlingar. Vilken roll har gudstjänsten spelat i olika tider – under medeltiden? Eller under reformationen, när den lutherska läran ersatte den katolska både i Danmark och i Sverige? Livet kring och i domkyrkan sätts fortlöpande in i skeendena i det omkringliggande samhället – exempelvis berättas om att universitetet bedrev sin undervisning i Lunds domkyrka den första tiden eftersom man inte hade egna lokaler. Freden mellan Danmark och Sverige efter det skånska kriget 1679 slöts också i domkyrkans högkor, och kyrkans roll i försvenskningen lyfts fram. Författarna glömmer inte bort enskilda personer som varit framträdande i domkyrkans historia. Kyrkomän som ärkebiskoparna Eskil och Andreas Sunesen från 1100- och 1200-talen och i senare tid biskopen och akademiledamoten Johan Henrik Thomander från 1800-talet, finns med. Kända kvinnor som drottning Filippa från 1400-talet, hustru till unionskungen Erik av Pommern, och den skånska adelsdamen Gördel Fadersdotter Sparre från 1500-talet, lyfts fram. Drottning Filippa firade sitt bröllop i domkyrkan 1406, och fru Görvel var en av Nordens rikaste kvinnor, vars porträtt finns i kyrkan.
Skildringen Domkyrkan i Lund sträcker sig ända fram till 2000-talet. Det visar sig med all tydlighet att Lunds domkyrka i högsta grad är en naturlig samlingsplats även i det moderna samhället. Människor söker sig dit för att fira gudstjänst, men man samlas även i kyrkorummet för att uppleva musik, eller för att njuta av tystnad och stillhet.