Intimt porträtt av en mytomspunnen drottning!
Elisabet I, enda överlevande barnet till Henrik VIII och Anne Boleyn, tillträdde den engelska tronen 1558. Få personer i världshistorien är lika mytomspunna som hon. Hennes regentperiod anses som en politisk och kulturell guldålder, den så kallade elisabetanska eran. Hon hyllades redan i sin samtid.
Genom att berätta Elisabets levnadshistoria utifrån vad som skedde i hennes privata gemak ger Anna Whitelock en mycket initierad bild av drottningens liv och leverne. Bland skandaler och intriger träder de kvinnor fram som var satta att vakta hennes kyskhet, hälsa och fruktsamhet men också de män med maktpolitiska ambitioner som uppträdde som hennes friare, däribland den svenske regenten Erik XIV.
Elisabet I föddes den 7 september 1533. Hennes liv var redan från början dramatiskt. Som dotter till Henrik VIII av England och dennes andra hustru Anne Boleyn föddes Elisabet som prinsessa. Två och ett halvt år senare avrättades modern och Elisabet förklarades då vara illegitim som arvtagerska. Men eftersom hennes halvbror Edvard och halvsyster Maria avled i förtid och utan barn tillträdde dock Elisabet tronen år 1558, 25 år gammal. Hon förblev ogift under hela sitt liv.
Hon var en högutbildad och språkkunnig kvinna, som agerade med stor statsklokhet och som förmådde skapa nationell lojalitet gentemot den engelska monarkin. Hon var högt älskad av folket. Elisabet I är en av Englands mest betydelsefulla regenter, och slutet av 1500-talet, den elisabetanska tiden, ses som en politisk och kulturell guldålder i England.
Elizabeth var en frejdig kvinna som gärna drack en öl eller ett glas vin till frukost. Hon var dessutom fåfäng vad gäller kläder och annan utstyrsel: för att följa de senaste modenyckerna skaffade hon sig vid sextiotvå års ålder högklackade skor. Hon var dock framförallt en oförsonlig maktmänniska och en sådan behövde verkligen 1500-talets protestantiska England eftersom det var omgivet av papister i Frankrike, Spanien, Skottland. Dessutom var hennes kusin Mary Stuart alltid redo att sno åt sig den engelska kronan om tillfälle gavs.
Historieprofessorn Anna Whitelock ger oss i sin biografi Elisabet ett intimt och fascinerande porträtt av drottningen
Whitelock återger på ett intresseväckande sätt de spekulationer som biografiförfattare och andra ända fram till våra dagar sysslat med när det gäller drottningens sexuella vandel. Vissa har hävdat att hon var infertil, andra att hon var en depraverad manslukerska som hade fött oäktingar. Hur det egentligen låg till får vi nog aldrig veta. Sant är dock att hon enligt egen utsago höll stånd mot alla förförelseknep och hon njuter säkerligen fortfarande i sin himmel av att hon har gått till eftervärlden som ”The Virgin Queen”.
Genom Whitelocks förmåga att väcka liv åt Elisabets rika historia får vi stor inblick i det dagliga livet vid hovet, hur bräcklig drottnings gunst var och vad den som inte skötte sina kort rätt fick betala.
Författaren har tecknat ett välskrivet och väl underbyggt porträtt av en av de främsta drottningarna vår värld har skådat. Berättelsen är kronologisk och vi får följa Elisabets liv från unga år fram till hennes död. Läsaren får också en god inblick i hur världen, men framför allt England, såg ut vid den här tiden.