En fiende på tallriken
Insiktsfull bok om varför vi äter det vi äter
Fyra av tio svenskar följer en diet, ännu fler har något som vi låter bli att äta – en fiende på tallriken. Och trots att ingen äter allt, kallas människan för allätare. Men varför äter vi då inte allt?
Daniel Rydén berättar medryckande om den historiska bakgrunden till varför vissa födoämnen blir ”fiender”. Här hittar vi allt från forntidens religiösa påbud och 1700-talets ätstörningar till 1900-talets fettskräck och matlarm. Samt 2010-talets rädsla för gluten, kolhydrater och laktos.
Aldrig har så många svenskar undvikit ett födoämne som nu. Människan kallas allätare, men ingen äter allt. Varför gör vi inte det? Svaret kan handla om allt från tradition, religion och ideologi till hälsa, miljö och psykologi.
Förstå bakgrunden till 2000-talets mattrender och dieter
I En fiende på tallriken berättar Daniel Rydén om den historiska bakgrunden till att vi så bestämt undviker att äta vissa saker trots att de går utmärkt att äta. Här hittar vi forntidens religiösa påbud och de seglivade förbuden mot vissa livsmedel. Vi får även lära oss om medeltidens dramatiska föreställningar om matsmältning och om 1700-talets ätstörningar och fixering vid hälsosam mat.
Daniel Rydén berättar också om 1800-talets misstänksamhet mot livsmedelsindustrin, 1900-talets fettskräck och matlarm och 2000-talets rörelser mot gluten, socker, kolhydrater och laktos.
Berättelsen om vad vi inte äter är långtifrån slut. Vad händer i samhället när vi inte längre kan dela samma maträtt och måltid? Vad händer när de traditionella kostexperterna utmanas av Facebookgrupper? Och vad händer i magen när vi tänker på mat?
Bokfakta
Format: | Mjukband med flikar |
---|---|
ISBN: | 9789175454313 |
Sidantal: | 230 |
Utgiven: | 2017 |