Böcker om historia – historiska händelser, historiska kvinnor och män, historia då och nu!
  • INTEGRITETSPOLICY
  • KONTAKT
  • PRESS
  • KÖPVILLKOR
Meny
Historiska Media Historiska Media
0 items / 0 kr
Meny
Historiska Media
0 items / 0 kr
  • BÖCKERButik!
  • BOKSERIER
  • FÖRFATTARE
  • BLOGG
  • OM FÖRLAGET
    • Om oss
    • Nyhetsbrev
    • Kontakta oss
  • PRESS
  • PODCAST
Ej i lager
Klicka för att se hel bild

BOKFAKTA

ISBN
9789175454313
Utgiven
2017-01-23
Antal sidor
240
Författare
Daniel Rydén
Översättare
Omslag
Cecilia Höglund
Hem Facklitteratur Idé- och kulturhistoria En fiende på tallriken
Lasse i gatan
Lasse i Gatan
Back to products
Stenbock
Stenbock

En fiende på tallriken

0 kr

Slut i lager

  • Beskrivning
  • Om Daniel Rydén
  • Sagt om boken
Beskrivning

En fiende på tallriken

Därför vill vi inte äta allt
Insiktsfull bok om varför vi äter det vi äter

Fyra av tio svenskar följer en diet, ännu fler har något som vi låter bli att äta – en fiende på tallriken. Och trots att ingen äter allt, kallas människan för allätare. Men varför äter vi då inte allt?

Daniel Rydén berättar medryckande om den historiska bakgrunden till varför vissa födoämnen blir ”fiender”. Här hittar vi allt från forntidens religiösa påbud och 1700-talets ätstörningar till 1900-talets fettskräck och matlarm. Samt 2010-talets rädsla för gluten, kolhydrater och laktos.

Aldrig har så många svenskar undvikit ett födoämne som nu. Människan kallas allätare, men ingen äter allt. Varför gör vi inte det? Svaret kan handla om allt från tradition, religion och ideologi till hälsa, miljö och psykologi.

Förstå bakgrunden till 2000-talets mattrender och dieter

I En fiende på tallriken berättar Daniel Rydén om den historiska bakgrunden till att vi så bestämt undviker att äta vissa saker trots att de går utmärkt att äta. Här hittar vi forntidens religiösa påbud och de seglivade förbuden mot vissa livsmedel. Vi får även lära oss om medeltidens dramatiska föreställningar om matsmältning och om 1700-talets ätstörningar och fixering vid hälsosam mat.

Daniel Rydén berättar också om 1800-talets misstänksamhet mot livsmedelsindustrin, 1900-talets fettskräck och matlarm och 2000-talets rörelser mot gluten, socker, kolhydrater och laktos.

Berättelsen om vad vi inte äter är långtifrån slut. Vad händer i samhället när vi inte längre kan dela samma maträtt och måltid? Vad händer när de traditionella kostexperterna utmanas av Facebookgrupper? Och vad händer i magen när vi tänker på mat?

Bokfakta

Format: Mjukband med flikar
ISBN: 9789175454313
Sidantal: 230
Utgiven: 2017
Om Daniel Rydén
Daniel Rydén
Klicka på bilden för att ladda ned högupplöst foto! Fler författarporträtt, bokomslag och eventuella inlagebilder finns att ladda ner på förlagets pressrum hos Mynewdesk. Följ denna länk för att komma till bilderna.
Han gör historiekunskaperna underhållande!

Daniel Rydén är journalist och författare, och till vardags arbetar han för Sydsvenskan. Han har gett ut ett flertal böcker, och kännetecknande för dem alla är att de förmedlar kunskap och historia på ett underhållande och lättsamt vis.

Daniel Rydéns böcker
Sagt om boken
»En fascinerande exposé över människans förhållande till mat genom historien … Det är en ren fröjd att i floden av nya dieter, rön, trender, bloggar och kokböcker hitta ett guldkorn som denna bok.« Bibliotekstjänst
Share:
stäng
Du kanske också gillar …
  • Potemkin & kulisserna och andra historiska bluffar
    Potemkin & kulisserna 229 kr
  • Den märkligaste boken i världen
    Den märkligaste boken i världen 75 kr – 209 kr
Klarna Payment Methods Betala enkelt med Swish eller via Klarna.

Related Products

Quick view

101 historiska hjältar

Läs mer
Quick view

Den döende kommunismen

Läs mer
Ej i lager
Quick view

Konspirationsteorierna och verkligheten

85 kr
Läs mer
Ej i lager
Fascism - mjukband
Quick view

Fascism: En varning

85 kr – 199 kr
Välj alternativ
Quick view

Afrika vänder

Läs mer
Ej i lager
NATO
Quick view

NATO

Läs mer
Ej i lager
Erdoğan, pocketutgåva
Quick view

Erdoğan

85 kr
Välj alternativ
Den arabiska våren - Folkets uppror i mellanöstern och nordafrika
Quick view

Den arabiska våren

Läs mer

SNABB ORDERHANTERING

De allra flesta av våra titlar kan skickas från vårt lager inom 1-2 arbetsdagar. Undantagen noteras på respektive boksida.

Köp- och leveransvillkor

SNABB FRAKT

Leveranstiden är 3-5 arbetsdagar vid order före kl 12. Böckerna skickas som A-post vid vikt upp till 1 kilo, och som paket över 1 kilo från vårt lager i Falun.

PERSONLIG SUPPORT

Vi hanterar personligen alla beställningar och frågor.

Kontakta oss

100% SÄKERT

Vi värderar din säkerhet och integritet. Läs mer om vår policy för personuppgifter:

Personuppgiftspolicy

Historiska Media

Historiska Media är Sveriges främsta förlag för utgivning av historisk litteratur.

Telefon: 046-33 34 50
Bantorget 3
222 29 Lund
Org nr 556770-8408
Senaste nytt
  • Påskkärringar i Örebro, 1950-tal
    Påskkärringar
    2 apr
  • Norma McCorvey (vänster) var den ogifta, gravida kvinnan bakom rättsfallet Roe mot Wade. Här 1989 framför högsta domstolen i USA, tillsammans med sin advokat. Foto: Lorie Shaull
    Roe mot Wade: Aborträtten i USA
    22 jan
  • Kontakt
  • Om förlaget
  • Köp- och leveransvillkor
  • Bli författare hos oss
  • Integritetspolicy
  • Hantering av cookies
  • Press
HISTORISKA MEDIA 2021. Allt material på denna webbplats tillhör Historiska Media.
  • Meny
  • Våra böcker
  • Aktuell läsning
  • Nya böcker
  • Facklitteratur
  • Skönlitteratur
  • Bokserier
  • Kommande
  • Alla böcker
  • Vår webbutik
    • Aktuell läsning
    • Nya böcker
    • Facklitteratur
    • Skönlitteratur
    • Kommande böcker
  • Bokserier
  • Författare
  • Blogg
  • Om förlaget
    • Om oss
    • Nyhetsbrev
    • Kontakta oss
    • Integritetspolicy
  • Press
  • Podcast
Varukorg
stäng
Facebook Instagram YouTube
Sidebar

En fiende på tallriken

0 kr

Slut i lager