Stormaktstidens Sverige präglades av ett omåttligt självförtroende hos den styrande makten. Bondpojkar skeppades iväg för att dö som soldater långt hemifrån samtidigt som enorma rikedomar fördes hem till landet.
Sverige är fast i kriget, och syskonen från Lövberga har skingrats för vinden. Erik kämpar sida vid sida med den svenske kungen på slagfälten i Tyskland och hans tvillingsyster Karin bär på ett oönskat barn samtidigt som hon söker sig fram i tillvaron. Kvar på gården finns storebror Anders, nyss räddad undan galgen.
Ett bräckligt liv är den tredje fristående delen i Göran Redins storslagna epos om familjen från Lövberga gård i Östergötland. Lövbergaserien är gripande läsning om krig, mod och kärlek. I sina levande och tidstrogna skildringar gestaltar Göran Redin såväl storpolitiska händelser som den lilla människans glädje och sorg.
En tidstrogen och levande skildring av stormaktstidens Sverige
Ett bräckligt liv är den fortsatta berättelsen om familjen från den fattiga gården Lövberga i Björsäters socken, Bankekinds härad i Östergötland. I Ett fjärran krig lärde vi känna tvillingarna Erik och Karin samt deras storebror Anders, och fick följa dem tills de kastades in i vuxenlivet med en tung börda av intriger och hämndlystnad. I En skärva hopp följde vi dem under de dramatiska första åren av 1630-talet, när deras drömmar och ambitioner såg ut att leda dem mot en säker död.
Nu kommer den efterlängtade fortsättningen av Lövberga-serien. I Ett bräckligt liv får syskonen – var och en på sitt sätt – lära sig en skoningslös läxa om det som finns kvar när allt annat är förlorat. Berättelsen om syskonen från Lövberga är en gripande skildring av en vanlig familjs liv under en tid när den lilla människan utsattes för påfrestningar som vi idag har svårt att föreställa oss. Det tidiga 1600-talet var en tid med hjärtslitande hög barnadödlighet, återkommande svält och farsoter, en tid när kvinnorna dog i barnsäng och männen försvann bort i kriget.
Ett bräckligt liv är också en berättelse om alla de människor som lade grunden för det moderna Sverige. Det tidiga 1600-talet var en unik period för alla med tillräcklig begåvning och mod att våga ändra sina liv. Det var en tid med en blomstrande bruksnäring, en statsförvaltning som fortfarande är grunden för våra verk och myndigheter samt en glödande ambition att göra avtryck i omvärlden. Det var en tid när trossdrängar kunde bli överstar och skräddarsöner riksråd. Det var också en tid av möjligheter för kvinnor. När männen försvann ut i kriget var det kvinnorna som fick sköta gården och det gällde för bönder som för högfjället. Många av landets största företag styrdes av kvinnor under åtskilliga decennier.
Med gripande karaktärer och ett vackert språk förflyttar Göran Redin oss till det omvälvande 1600-talet. Handlingen varvar storpolitiska händelser med den lilla människans glädje och sorg.