Våra Print on Demand-titlar är för närvarande pausade, och planeras återkomma i maj.
En spännande läsning om en av världens mest kontroversiella personer
Han är för många synonym med kommunism och diktatur, men Fidel Castro är mycket mer än det. I ett kondenserat format tecknar författaren och journalisten Björn Kumm en fullödig biografi.
Vi följer ungdomens vilda gangsterår, den revolutionära tiden i fängelset, maktövertagandet 1959. Den dramatiska relationen med USA, de gömda atomvapnen, den ekonomiska krisen efter Berlinmurens fall. Men vi möter också den private Fidel Castro.
Få latinamerikaner är lika välkända som Fidel Castro – revolutionsledaren och en av Latinamerikas mest framträdande politiker under 1900-talet. På mindre än 150 sidor har författaren Björn Kumm lyckats skapa en god bild av den man som betecknas vara både Kubas räddare och diktator – beroende vilket perspektiv man väljer.
När man känner till Kubas dramatiska historia känns Fidel Castro och hans handlande lite mindre häpnadsväckande. Ön har sedan lång tid tillbaka varit till brädden fylld av revolution, och Fidel var knappast den förste som med väpnad kamp bekämpade den sittande makten.
I Björn Kumms fascinerande skildring av Fidel Castro sätts läsaren snabbt in i Kubas komplicerade och minst av allt lugna och fredliga historia. Därefter tar den mer personliga historien vid, om mannen som har lyckats bibehålla makten i nästan 50 år på revolutionens ö. Det är en skildring av en dynamisk man som redan i unga år lärde sig att använda våldet som kampmetod. Som ung student i Havanna skapade han sig en politisk plattform, och 1953 fängslades han efter en misslyckad attack mot en militärbas. Efter två års fängelse frigavs han och begav sig till Mexiko där han planerade inför återresan till Kuba och hur han skulle störta den sittande diktatorn Batista.
Kumm berättar därefter om ankomsten till Kuba och om de hårda åren som gerillakrigare i bergen, som slutligen resulterade i maktskiftet 1959. Efter några turbulenta år blev det än värre när Fidel år 1961 officiellt deklarerade en marxistisk ståndpunkt – mitt under kalla kriget – och gav sitt stöd åt den sovjetiska invasionen av Tjeckoslovakien 1968 och Afghanistan 1979. När kommunismen föll sönder i öst 1989 framstod Castros diktatur som alltmer isolerad. Många förväntade sig nog att även Fidel Castro skulle störtas. Men trots inledningsvis besvärliga år på 1990-talet lyckades han fortsätta styra landet. Kumm beskriver självfallet även diktatorns senaste år som innefattar sorti från presidentskapet, men där det politiska system som han byggt upp fortfarande är intakt.
Boken skildrar även den privata Fidel – som trots sina 84 år är i förvånansvärt god form – och hans många kvinnor, barn samt hans hustru Delia Soto del Valle och de senaste årens sjukdomar. Det är en spännande och dramatisk mans historia som vi får ta del av.