Esaias Tegnér hade toppbetyg: i fysik! Missa inte denna fascinerande bok om fysikforskningens historia.
På Lunds universitet var fysik till en början en del av matematikundervisningen. När forskningen kom igång på allvar väckte den internationell uppmärksamhet, och ämnet expanderade snabbt efter andra världskriget.
Författaren, tillika professor emeritus i atomfysik, Ulf Litzén skildrar engagerat fysikämnet under Lunds universitets första 300 år. Fascinerande anekdoter blandas med banbrytande forskningsupptäckter. Bokens unika bildmaterial visar rariteter från institutionens samlingar.
Fysik i Lund behandlar lundafysikens utveckling under universitetets första 300 år alltifrån starten, då hela verksamheten bestod av undervisning i form av föreläsningar, via en period då forskningen kom igång på allvar och väckte internationell uppmärksamhet, till den snabba expansionen efter andra världskriget.
Fascinerande bok om fysikforskningens historia
När Lunds universitet grundades år 1666 höll en ny bild av världen och naturen på att bli allmänt accepterad i de lärda kretsarna, och vetenskapliga samfund som Royal Society i London och Académie des Sciences i Paris instiftades för att främja den nya naturforskningen. Universitetets första tjänsteförteckning visar att det fanns mycket ambitiösa planer för den naturvetenskapliga undervisningen i Lund med bland annat två professurer i matematik och en i fysik, planer som dock kullkastades av det skånska kriget och Karl XI:s reduktion. Fysikprofessuren och en av matematikprofessurerna försvann, men undervisningen i fysik fanns kvar som en del av den kvarvarande matematikprofessorns skyldigheter.
Den första professuren i fysik inrättades 1834, och 1878 tillkom en tjänst i mekanik och matematisk fysik. Lundafysikens expansion började en bit in på 1900-talet och tog fart efter andra världskriget. Som en direkt följd av uppmärksamheten kring kärnvapen och kärnenergi inrättades då en professur i kärnfysik.
Ytterligare ett stort språng togs 1961 när Lunds tekniska högskola startade och antalet professurer i fysik snabbt ökade till tio.
Boken behandlar lundafysikens utveckling alltifrån starten, då hela verksamheten bestod av undervisning i form av föreläsningar, via en period då forskningen kom igång på allvar och väckte internationell uppmärksamhet, till den snabba expansionen efter andra världskriget.
En medryckande skilding av fysikämnets första 300 år på Lunds universitet
Bland mycket annat berättas om professorn som köpte sin professur på avbetalning, Esaias Tegnér som fick högre betyg i fysik än i grekiska, professorn som fick kronprinsens tillstånd att resa till Paris och köpa fysikaliska apparater, biskopen som bytte hus med naturvetarna, de första studentskorna som läste fysik i Lund, forskaren som sökte efter en förklaring till grundämnenas egenskaper och fann en av fysiken fundamentala konstanter, nobelpristagaren från Lund som inte fick priset förrän han flyttat till Uppsala, flygdoktorn som grundade ett stort industriföretag, fysikstudenten som ändrade kurs och blev statsminister, spektroskopisten som visade att grundämnet koronium inte finns, kärnfysikerna som skickade upp ballonger i stratosfären och byggde acceleratorer i källaren, nobelpristagarens son som blev fånge i ökenkriget och kom till Lund och uppfann bläckstråleskrivaren och utvecklade ekokardiografin, teoretiska fysiker som använde matematik för att utforska havsvirvlar och luftströmmar, kärnmodeller och kvantfält.
Tillsammans ledde allt detta till den stora institution som utgjort grunden för de senaste femtio årens utveckling med undervisning och forskning av högsta klass inom vitt skilda områden av fysiken.
Boken är rikt illustrerad med bilder på personer och dokumenterar även ett stort antal historiska apparater från institutionens samlingar.