Den fjärde delen i den historiska romanserien Släkten!
För dig kan jag döda, för dig kan jag dö
Helena av Skövde var en rik och mäktig änka under 1100-talet. Med fast hand styr hon över sina ägor och sin familj, och när hennes älskade dotter Agnes misshandlas brutalt av sin man försöker Helena tala honom till rätta. Han vägrar att lyssna och till sist återstår bara en sak. Men klarar Helena att göra detta?
Fjärde delen i den historiska romanserien Släkten baseras på ett verkligt och spännande livsöde i 1100-talets Västergötland. I centrum står S:t Helena av Skövde och hennes barn och barnbarn.
Maria Gustavsdotter har med varsam hand tecknat ett fint och levande kvinnoporträtt.
»Maria Gustavsdotter är makalös på att ta oss tillbaka i historien. Det finns inte en doft, en syssla, en klädedräkt eller personskildring som rimmar illa. I mina ögon seglar [Maria Gustavsdotter] upp som den främsta av författare till historiska romaner.« Bohuslänningen
Den fjärde delen i den historiska romanserien Släkten!
Helena var en rik och mäktig änka som levde i Skövde i början av 1100-talet. Hon hade flera barn och ett av dessa, dottern Agnes, giftes bort med en man som hon var mycket förälskad i. Till en början verkar han också mycket kär i Agnes, men redan efter en månads äktenskap börjar han kontrollera och slå henne. Då Helena inser detta, försöker hon först tala svärsonen till rätta, men han ändrar sig inte. Till sist blir Helena desperat…
En drastisk handling utlöser samvetskval och Helena väljer att ge sig i väg på en händelserik pilgrimsfärd till Jerusalem. Väl hemma igen dröjer det inte länge förrän blodshämnd kan vittras. Efter Helenas död inträffar ett mirakel, en blind man blir seende och en källa springer upp där man lagt ner hennes kropp.
Romanen första hälft utspelar sig under 1130-talet i Skövde. Den senare delen beskriver Helenas resa till Jerusalem under tiden 1138–1139, hennes hemkomst och mordet vid Götene kyrka.
Ett autentiskt kvinnoöde vävs in i en dramatisk historia
Maria Gustavsdotters roman baseras på legenden om S:t Elin av Skövde, eller Helena, som hon troligen hette. Hon föddes så vitt man vet 1102 och mördades den 31 juli 1140. Hon var en rik och mäktig änka, som ägde en stor gård utanför Skövde. Man vet att hon var mycket from och skänkte medel till bland annat Våmbs kyrka och Skövde kyrka.
Hennes dotter gifte sig med en man, som misshandlade henne och till sist orkade varken Helena eller gårdens folk se detta utan beslöt sig för att röja honom ur vägen. Efter mordet sägs Helena ha drabbats av ånger och gjort en pilgrimsfärd till Jerusalem. I romanen är problemet även det att Helena erkänner mordet, men inte ångrar sig, vilket hon skäms över.
Ringen som följt släkten i många generationer är denna gång en trolovningsring, men istället för att vara en symbol för kärlek blir den symbolen för det våld och förtryck Agnes utsätts för. Helena är rik och mäktig, men ”bara” kvinna. Just det skyddar henne från dödstraff, men inte från släktens trakasserier och hämnd.
Då Helena lämnar Västergötland för att ta sig till Jerusalem får hon ringen med bärnstenen av sin dotter. Tanken är att Helena ska ge den till de fattiga på vägen eller i Jerusalem. Men när Helena en gång tagit på sig ringen får hon inte av den. Resan till Jerusalem blir full av strapatser, men Helena möter också nya upplevelser och människor. Under resans gång hinner hon förändras, men ångrar aldrig vad hon gjorde mot sin svärson.
Väl hemma i Västergötland igen väntar svärsonens familj på en möjlighet att hämnas… Och vad händer med ringen, som ska föra släktens öde vidare?