Världens huvudstad. Staden som lockar miljontals turister varje månad. Platsen som svenskar har ett djupt kärleksförhållande till. New York är våra drömmars stad. Men hur mycket känner vi egentligen till om metropolens mångskiftande historia?
I sin bok tecknar den tidigare New Yorkbon Henrik Berggren ett personligt porträtt av stadens 400-åriga historia. Skildringen tar avstamp i den lilla holländska handelskolonin Nieuw Amsterdam, som så småningom blir ett av världens absolut viktigaste maktcentrum.
Henrik Berggren kombinerar historikerns djupa kunnighet med journalistens medryckande språk. Han levererar en fängslande och myllrande berättelse om invandrare från alla världens hörn, politiska revolutionärer, djärva entreprenörer, kapitalistiska rövarbaroner, nydanande konstnärer och framstående intellektuella.
Historien om New York är historien om en världsmetropol, om en stad som började som en blygsam holländsk handelskoloni, men som så småningom växte fram till den stad den är idag; Ett av världens absolut viktigaste ekonomiska och urbana centra. Det handlar om 400-års historia, en berättelse om global invandring, revolutioner, företagsamhet och ekonomisk framgång.
Fängslande historia om ett av världens mest besökta resmål
I boken tecknar den före detta New York-bon Henrik Berggren ett personligt porträtt av stadens 400-åriga historia. Det är en berättelse om invandrare från världens alla hörn, politiska revolutionärer, djärva entreprenörer, kapitalistiska rövarbaroner och nydanande konstnärer och intellektuella.
Här möter läsaren New York-bor som Peter Stuyvesant, Alexander Hamilton, Walt Whitman, John Jacob Astor, John Ericsson, Emma Goldman, Scott och Zelda Fitzgerald, Fiorelli La Guardia och Patti Smith. Vi får följa den fysiska framväxten av stadens berömda gator, parker och stadsdelar, bland annat Broadway, Wall Street, Greenwich Village, Central Park, Harlem, Soho och The Bowery.
Men berättelsen handlar också om den sociala väv som har hindrat staden från att kollapsa av sina inre motsägelser. Utvecklingen från holländsk handelskoloni på 1600-talet till postmodern megametropol har gång på gång tvingat New York att hantera en rad grundläggande konflikter: mellan tolerans och etniska motsättningar, mellan ohämmad marknad och stenhård planering, mellan politisk korruption och social välfärd och mellan invandrarens strävan att behålla sin identitet och hennes dröm om att bli en fri, ny sorts stadsmänniska.
Även om utfallet inte alltid varit lyckligt har staden överlevt och gått vidare – mest tack vare New York-bornas märkliga förmåga att leva-och-låta-leva.
Henrik Berggren skriver om New Yorks historia på ett rättframt och medryckande sätt. Med hjälp av inflikade personbiografier för han berättelsen om staden framåt i de olika kapitlen, vilka sträcker sig från grundandet av den nederländska handelskolonin till den metropol staden är idag.