Våra Print on Demand-titlar är för närvarande pausade, och planeras återkomma i maj.
»En väl sammanhållen idéernas historia genomsyrad av inspirerande associationer och djärva sammankopplingar mellan olika tiders idévärldar.« Helsingborgs Dagblad
»Ett läsvärt och enkelt smakprov på vilka vyer som kan öppnas av idéhistoriska studier.« Sundsvalls Tidning
Från antikens Grekland och fram till våra dagar kan vi se hur Europas idéströmningar, kultur och tekniska utveckling har påverkat världen – på gott och ont. I den europeiska traditionen finner vi talesmän för förnuft och mänskliga rättigheter men också företrädare för fascismens och rasismens ideologier. Sten Högnäs visar i Idéernas historia hur idéer har formats och formas i ett samspel mellan vetenskapliga, filosofiska och religiösa föreställningar.
Kan jag lita på det jag ser? Kan man finna ett mönster och en plan i världen eller är allt styrt av en blind slump? Hur började allting?
Frågor som dessa har alltid sporrat människor att reflektera över livet och världen. Sten Högnäs visar i Idéernas historia hur idéer formas i ett samspel mellan vetenskapliga, filosofiska och religiösa föreställningar.
I varje kapitel ger faktarutor fascinerande utblickar. En avslutande uppslagsdel innehåller ordförklaringar och ett omfattande personregister.
Sten Högnäs (1941-2003) var docent i idé- och lärdomshistoria vid Lunds universitet.
Innehållsförteckning
- Vad är idéhistoria?
- Det klassiska Grekland: Stadsstaternas värld
- Senantiken: Kosmopolis
- Medeltiden: Den europeiska identiteten
- Den nya tiden
- Den naturvetenskapliga revolutionen
- Det optimistiska 1700-talet
- Romantiken
- Mot den moderna tiden: 1840-1914
- Socialism, nationalism och imperialism
- Vetenskapens, filosofin och religionen i 1800-talets värld
- Det korta 1900-talet