Indiens historia är dramatisk, myllrande, färgstark och helt olik vår egen. Redan för 400 år sedan var mogulriket en av världens rikaste stormakter som byggde eviga monument som Taj Mahal och Röda fortet i Delhi. Men Sören Wibeck startar långt dessförinnan, när han kunnigt och personligt skildrar landets utveckling från 3000-talet f. Kr. fram till idag.
Religionernas utveckling, de stora politiska skeendena, kolonialtiden, självständighetsrörelsen och kastväsendet är några av de ämnen som vi lär känna på vägen fram till dagens Indien, som präglas av både stark ekonomisk tillväxt och fattigdom.
Sören Wibeck (1951-2012) var en välkänd radioröst från P1:s Människor och tro. Han var även en van världsresenär, som tillbringade långa perioder i Indien. Sören Wibeck har skrivit en mängd böcker inom religion och historia, däribland Religionernas historia (2003) och Ett land två folk. Israel-Palestina-konfliktens historia (2009).
5 000 års fascinerande indisk historia!
De flesta har en föreställning om Indien, även om man aldrig har varit där. Den som kommer för första gången är aldrig riktigt förberedd på mötet. Man kan ha läst böcker, sett filmer och ätit på indiska restauranger och ha en aning om vad som väntar, men det verkliga mötet blir annorlunda. Det drabbar med sådan magnitud att allt förutfattat och förväntat upplöses. Kontrasterna är enorma. Synintrycken, ljuden och dofterna är så intensiva att de lätt leder till förvirring.
En del står inte ut med trängseln, värmen, tiggarna, smutsen och magsjukan. För andra blir Indien ett livslångt intresse.
Sören Wibeck berättar om sina personliga intryck av myllret, kaoset, kulturen och människorna som fascinerar, samtidigt som han skriver analytiskt och kritiskt om landets utveckling från 3 000-talet f.Kr. fram till idag.
Indien blev ett enat land först i modern tid. Kungar och maharajor styrde över sina småriken varför landet består av en mängd kulturer och språk – en kulturell cocktail.
Boken ger en bra och klarläggande bild av Indiens komplexitet och utmaningar
I Indiens historia skildrar Sören Wibeck hur de indiska religionerna hinduism, buddhism, jainism och sikhism uppstod. Likaså hur islam gjorde inbrytningar på subkontinenten, vilket orsakade konflikter som har varat fram till vår tid. När Vasco da Gama nådde Indiens kust 1498 inleddes den koloniala tiden som har påverkat Indien så starkt. Britterna styrde med kolonialmaktens arrogans. Självständighetsrörelsen skapade gestalter som med Mahatma Gandhi och Muhammad Ali Jinnah, vars livsgärningar diskuteras än idag. Vid självständigheten 1947 delades subkontinenten i Indien och Pakistan (och senare Bangladesh). Miljoner människor dog i oroligheterna. Varför skedde detta? Kunde det ha undvikits? Delningen är fortfarande ett öppet sår och fiendskapen mellan de båda kärnvapenländerna är cementerad.
I Indiens historia får läsaren kunskaper såväl om de stora politiska skeendena, kolonialtiden, självständighetsrörelsen som kastväsendets karaktär och hur kon blev helig. Sören Wibeck beskriver den imponerande ekonomiska utvecklingen, men blundar inte för att klyftorna fortfarande är stora och fattigdomen hög.