»Ingmar Karlsson bemästrar balansgångens konst …. han ger en strålande sammanfattning av kurdernas historia och politiska aspirationer.« Dagbladet
Antalet kurder uppgår i dag till omkring 30 miljoner. Trots att de i årtusenden levt i ett område större än Sverige har de aldrig varit självständiga och är nu världens största folkgrupp utan egen stat.
Men kurdfrågan handlar inte bara om en minoritets kamp mot majoriteten och den passar heller inte in i ett enkelt schema av förtryckare mot förtryckta. Den är fylld av paradoxer krig mellan stammar, skilda språk, konkurrerande samhällssystem, idealistisk nationalism och separatism. Så hur ska man bäst angripa kurdfrågan och vad har egentligen kurderna fått utstå genom historien?
I Inga vänner utom bergen skildrar diplomaten och Mellanösternexperten Ingmar Karlsson initierat kurdernas komplexa historia. Han beskriver bakgrunden till de nuvarande konflikterna i Kurdistan, ett område som sträcker sig över de turkiska, irakiska och syriska gränserna. Boken är ett måste för den som vill ha kunskap om dagens Mellanöstern.
Ett måste för alla som vill ha kunskap om läget i Mellanöstern
Kurderna saknar en egen stat och det finns i praktiken få saker som binder dem samman. Det kurdiska området är idag uppdelat på fyra nationalstater: Turkiet, Iran, Irak och Syrien. Kurderna i dessa fyra stater har i sin tur två saker gemensamt: många känner en gemensam kurdisk identitet (även om den kan variera i styrka) och de är alla beroende av majoritetsbefolkningen i de stater där de lever.
Kurderna saknar med andra ord en enande nationell gestalt och pådrivare som Garibaldi eller Bismarck. Ingen kurdisk ledare har heller tagit på sig eller kan axla rollen som en kurdisk ledare. Det vi känner som Kurdistan är endast ett officiellt administrativt och geografiskt begrepp för en provins i Iran utmed den irakiska gränsen, där Sanandaj är huvudstad.
Högaktuell läsning om kurdernas brokiga historia
Ingmar Karlsson går i sin bok Inga vänner utom bergen tillbaka till historien för att finna svaret på hur man bäst bör angripa kurdfrågan. Hur ser deras religionstillhörighet ut och på vilka sätt skiljer den sig? Vilket/vilka språk talar man och kan de olika stammarna ens kommunicera med varandra? Och hur har nationalismen vuxit fram och bemötts? Initierat lotsar Karlsson oss genom de olika stammarna och förklarar skillnaderna, historiskt och idag. Genom att skildra kurdernas olika situationer i Turkiet, Iran, Irak och Syrien ger Karlsson en djupare förståelse för detta brokiga folks historia, och även för mellanösternregionen i stort. Bokens titel är hämtad från ett välanvänt kurdiskt ordspråk.
Ingmar Karlsson skriver på ett begripligt och engagerande sätt om ett komplext ämne. Boken tar sin början i kurdernas geografi, språk och religion, och fortsätter därefter med historieskrivningen och folkgruppens historia. Den kurdiska nationalismens framväxt under 1800-talet och framåt får ett eget kapitel och därpå skildras kurdernas situation i länderna Turkiet, Irak, Iran och Syrien. Slutligen blickar Karlsson framåt och siar om kurdernas framtid. Boken illustreras med flera förklarande kartor.