Det är lätt att bli förälskad i Italien. Landets gudomliga mat, vin, kultur, språk och mångtusenåriga historia är med rätta världsberömda. Men själva nationen är ung, bara knappt 150 år, och föga förvånande har strävan att forma en nationell identitet och en stark stat löpt som en röd tråd genom landets moderna historia.
I sin nya bok tecknar Italienkännaren Eskil Fagerström den dramatiska vägen från fattigt jordbruksland till världens åttonde största ekonomi. Läsaren får följa Italien genom två världskrig och fascistisk diktatur till rekordtillväxt, men också genom ett dramatiskt 1970-tal präglat av sociala reformer, terror och maffia. Vidare skildrar boken de senaste decenniernas politik, präglad av populism och utdragen ekonomisk kris.
Eskil Fagerström har tidigare skrivit ett flertal böcker om Italien och Rom.
Boken tar sitt avstamp i den nationalistiska rörelse som, i svallvågorna från franska revolutionen, tog fart i norra Italien runt år 1800. Den politiska kampen nådde sitt mål genom utropandet av kungariket Italien år 1861.
Därefter skildrar Eskil Fagerström den revanschism och expansionism som kännetecknade det sena 1800-talets Italien – och hur denna strävan kulminerade i beslutet att gå in i första världskriget, en konflikt långt mer förödande för Italien än det andra världskriget.
Fascismens ideologiska rötter och det snabba maktövertagandet i början av 1920-talet beskrivs också ingående, liksom det fascistiska samhällsbygget i dess många delar: arkitektur, kvinnosyn, stadsutveckling och tilltagande vanstyre och despotism.
Efter det redogör Fagerström för Italiens erfarenheter under andra världskriget – med fokus på hur den folkliga motståndsrörelsen kom att erbjuda en moralisk och politisk utgångspunkt för 1947 års demokratiska konstitution.
Författaren kombinerar kunskap med berättarglädje och stilistisk njutning
1950- och 1960-talet är Italiens gyllene år. Tillväxten slår rekord och varumärket Made in Italy når framgångar världen över. Det är ungdomskulturens, schlagermusiken, filmens, tävlingscyklingens och vespans era – men också en tid då makten i landet koncentreras i det kristdemokratiska partiets händer och då landets demokratiska maskineri stelnar.
Det sena 1960-talet och hela 1970-talet är en tid av folkrörelser och reformer. Eskil Fagerström berättar om den nya generationen unga som träder ut i samhället, och om hur strejkrätt, aborträtt, arbetsrätt och jämställdhetsreformer tvingades fram av breda opinioner. Särskilt utrymme ägnar Fagerström den starka italienska kvinnorörelsen under dessa år. Epoken sent 1960-tal och hela 1970-talet är förstås också känd för sina mörka, våldsamma sidor: maffians allt starkare grepp om delar av samhället och den politiska terrorismen från både vänster- och högerextremister.
I de sista kapitlen berättar Eskil Fagerström om 1980-talets gradvisa stagnation och den oväntade och omvälvande entré som affärsmannen Silvio Berlusconi gör i politiken under våren 1994. I sin analys av ”berlusconismo” visar Eskil Fagerström hur Italiens utdragna ekonomiska kräftgång under 2000-talet i mycket kan förklaras av Berlusconi-erans passivitet och brist på strukturella reformer.
Slutligen får läsaren följa Italien in i våra dagar, med en sammanfattande genomgång av orsakerna till de problem som landet står inför idag: låg tillväxt, rekordlågt barnafödande, ungdomsarbetslöshet och en till synes oöverstiglig klyfta mellan Nord- och Syditalien.
Första boken på svenska om Italiens moderna historia!
Italiens moderna historia är Eskil Fagerströms fjärde bok om Italien. Som journalist skriver han ledigt och tillgängligt – med samtidigt grepp över både populärkultur och komplexa politiska och ekonomiska skeenden. För de svenska läsare som vill förstå det moderna Italien är boken ett måste.