Karl IX har gått till historien som en hänsynslös härskare, som utan pardon lät avrätta sina politiska motståndare i slutet av 1500-talet.
Men Gustav Vasas yngste son var mer än så. Han bidrog genom sitt kontaktnät till internationellt utbyte och introducerade tekniska innovationer som skulle bli viktiga både för handel och industri.
Som tonåring hade Karl hjälpt sin äldre bror, Johan III, till tronen. Efter Johans död var det till sist bara hans son, den katolske Sigismund, som stod i vägen för Karls alltmer uppenbara vilja att själv nå tronen. Konflikten mellan Karl och Sigismund förvandlades till ett regelrätt inbördeskrig, det sista i Sverige, där religiösa motsättningar blev avgörande i kampen om kronan.
I den här biografin ger historikern Erik Petersson en nyanserad bild av lillebrodern som spelade sina kort rätt i en orolig tid, med liv och riken som insats.
Boken ingår i serien Biografi.
1500-talet var oroligt i Sverige och i resten av Europa. Kungarna försökte stärka sin ställning på adelns och kyrkans bekostnad, en kamp som på många håll ledde till inbördeskrig. För monarker på 1500-talet fanns bara ett större bekymmer än att inte ha några arvingar till tronen: att ha för många söner som kunde slåss om makten.
När Gustav Vasa splittrat unionen och tagit makten över Sverige gjorde han visserligen kungamakten ärftlig inom sin familj, men med nio barn såg det ut som upplagt att bli strid om makten inom familjen. För att försöka hindra det skapade han hertigdömen till de yngre sönerna, men det visade sig öka snarare än minska konflikterna. Som den yngste av Gustav Vasas nio barn kunde Karl IX bida sin tid medan bröderna Erik XIV och Johan försökte förgöra varandra.
Som 18-åring hjälpte han sin äldre helbror till kronan. Som tack för hjälpen fick han tillträde till sitt hertigdöme – Södermanland, Närke och Värmland. Karl stärkte sitt inflytande genom att gifta sig med en protestantisk furstinna, och när hans bror gick ur tiden och brorsonen, den katolske Sigismund, trädde upp på tronen började på allvar kampen om kronan.
Det blev ett inbördeskrig, det sista i Sverige, där sinnesförvirring, religiösa motsättningar, svek och rävspel formade en utveckling som på gott och ont fått stor betydelse för den riktning som historien tog i Norden de här åren. Mitt i den kampen stod hertig Karl – han som till sist blev kung Karl IX.
Erik Petersson berättar historien om lillebrodern som spelade sina kort rätt i ett spel med liv och riken som insats.
Karl IX hann bara vara kung i fyra år efter sin kröning. Det mesta av Karls eftermäle handlar om hans roll i de intriger och maktkamper som kännetecknade hela hans liv.
I bokserien Biografi porträtteras personer som varit med och format vår myllrande historia. I böckerna möter vi historiska megakändisar vars berömdhet färdats genom årtusenden, eller profiler som varit betydelsefulla för sitt land och dess utveckling.