Vad fanns kring katedralen i Lund?
Svar: ett koncentrat av stadens mest betydelsefulla funktioner sedan 1000-talets andra hälft.
Skildringen i Kring Katedralen i Lund spänner över en betydande tidsrymd med beskrivningar av Stortorget med sina torgbodar och sin märkliga träbeläggning, av generationer av rådhus, av universitetet efter dess tillkomst 1668 och mycket, mycket mer.
Författaren Anders W Mårtensson, som äger djupa kunskaper inom forskningsområdet, berättar även om hur det gick till när kristendomen infördes under 900-talet och när Lund fick sin första domkyrka, år 990.
Anders W Mårtensson skildrar med stor kunskap platsen runt Lunds domkyrka från 1000-talets andra hälft
Boken skildrar ett gammalt Lund kring stadens centrala katedral. Anders W Mårtensson skriver bland annat om Stortorget med sina torgbodar och sin märkliga träbeläggning, generationer av rådhus, diskussionerna om var kungsgården och myntverket låg, domskolan som blev nuvarande katedralskolan, universitetet efter dess tillkomst 1668 och biskopsgården skiftande öden bakom domkyrkans absid.
Som läsare deltar vi i den unga engelska prinsessan Filippas ståtliga bröllop 1406 med den danske kungen Erik av Pommern. Drygt 300 år senare, gör vi ett besök hos en stor personlighet och lärdomsgigant, som bodde i en gård söder om domkyrkan. Han hette Kilian Stobaeus den äldre, professor i historia och dessutom uppskattad läkare. När Linné kom till Lund 1727 för att studera blev han elev hos honom och lade där grunden till sina eminenta kunskaper i botanik.
Knappt 100 år senare dyker det upp en annan märkesman. Av internationell expertis ansågs han oövervinnlig i fäktningens ädla konst. Han blev senare känd i hela världen som gymnastikens fader och han hette Pehr Henrik Ling.
Anders W. Mårtensson har författat flera skrifter om Lunds medeltida historia, bland annat Lunds undre värld
Bokens första del avslutas med en kritisk granskning av länsstyrelsens och riksantikvarieämbetets beslut om att en fullständig arkeologisk undersökning inte behövde genomföras innan domkyrkoforum skulle uppföras.
Andra delen ger en kortfattad redogörelse för hur kristendomen genomfördes i Danmark under 900-talet och när Lund fick sin första kyrka år 990. I anslutning härtill redovisas en del av de sensationella resultaten från grävningsundersökningarna i Kattesundsområdet 1982–84.
Vid sekelskiftet 1500 fanns det sammanlagt 26 identifierade kyrkor inklusive åtta kloster. Endast domkyrkan och klosterkyrkan väster om Bantorget är bevarade efter de ödesdigra rivningarna efter reformationen 1536.
Avslutningsvis följer en kortfattad beskrivning av samtliga kyrkor och kloster.