Våra Print on Demand-titlar är för närvarande pausade, och planeras återkomma i maj.
»Texterna är korta, informativa och lättlästa, och man fastnar i de intressanta berättelserna om magiska varelser, sagokungar, gudar och jordens tillkomst … det är mycket ambitiöst och den nordiska mytologins omfattning och rikedom lyser klart.« Skaraborgs Allehanda
Allt du behöver veta om nordisk mytologi!
Få böcker är lika fulla av dramatik, svek, kärlek, krig och oväntade vändningar som denna. I uppslagsboken Nordisk mytologi får vi kortfattat ta del av allt från hjälten Beowulfs kamp mot monster till den danska kungadottern Signes tragiska kärlekshistoria. Katarina Harrison Lindbergh ger en spännande, kunnig och översiktlig inblick i den nordiska sagovärlden och mytologin.
Nordisk mytologi från A till Ö fyller ett tomrum i den svenska bokfloran. De flesta böcker som berör ämnet syftar till att ge läsaren långa skildringar av sagor och myter, eller till att fördjupa sig inom enstaka detaljer rörande religionen. Katarina Harrison Lindberghs bok är en vetenskapligt uppdaterad, grundlig, lättläst genomgång av den nordiska mytologins och sagans persongalleri och begreppsvärld.
I boken skildras allt från flodnamn i eddadikter till skrönor om guden Tor. Här ryms hjälten Beowulf vid sidan om sjörövaren Bemune och de obehagliga bergborna. Här ges utrymme åt den danska kungadottern Signe och hennes tragiska kärlekshistoria med Hagbard. Här samsas skaldemjödet med Odens spjut Gungner och bärsärkar med Iduns äpplen.
En bred populärvetenskaplig uppslagsbok om fornnordisk religion och berättartradition
Nordisk mytologi från A till Ö berättar om allt från flodnamn i eddadikter till skrönor om guden Tor. Här ryms hjälten Beowulf vid sidan om sjörövaren Bemune och de obehagliga bergborna. Här ges utrymme åt den danska kungadottern Signe och hennes tragiska kärlekshistoria med Hagbard. Här samsas skaldemjödet med Odens spjut Gungner och bärsärkar med Iduns äpplen.
Boken ger en fascinerande inblick i hur folk långt före oss tänkte och trodde, hur de berättade sagor och beskrev världen. Hjältarna begår handlingar som idag är långt ifrån hjältemodiga. Kvinnor agerar völvor, krigare och mördare. Män ingår eder, dödar och dör. Gudarna skapar och förgör.
Läsaren kan välja att använda boken som uppslagsbok under korsordslösning eller middagskonversation, men den går lika bra att läsa som en vanlig bok från pärm till pärm. De korta artiklarna gör den perfekt för läsning i fåtöljen, såväl som i skolan och på arbetet.
Nordisk mytologi från A till Ö berättar även om källorna, de arkeologiska utgrävningarna, runstenarna och annat som utgör grunden för den kunskap vi har i ämnet. Även i artiklarna ges hänvisningar till eddadikter eller sagor som nämner personerna eller föremålen ifråga. I slutet av boken är alla källor samlade. Detta gör det lätt för den som själv vill ta sig vidare i ämnet.
Boken fyller ett tomrum i den svenska bokfloran
Nordisk mytologi från A till Ö inleds med ett kapitel som sätter in myterna, sagorna och historierna i ett vetenskapligt sammanhang. Läsaren får en snabb genomgång av hur ämnen som arkeologi, ortnamnsforskning, historia, etnologi, med mera, bidrar med kunskap om den förkristna tiden och om religionen och världsbilden i Skandinavien. Därefter följer bokens uppslagsdel. Från bokstaven A till bokstaven Ö tas läsaren med på en vandring genom mytologiska berättelser och hjältesagor. Artiklarna är kortfattade och ämnade att ge den allmänintresserade läsaren tydlig och enkel information om sådant som gudar, platser, föremål, sagokungar och monster. I slutet finns en omfattande käll- och litteraturlista för den som önskar fördjupa sig.
Katarina Harrison Lindbergh har skrivit flera populärvetenskapliga böcker, som Vampyrernas historia, 101 föremål ur Sveriges historia och gymnasieläromedel i historia, Bilden av historien. Utöver detta har hon skrivit artiklar i populärvetenskapliga tidskrifter som Allt om historia, Militär historia, Populär historia och Språktidningen. Hon föreläser och driver en blogg om livet som författare.
Katarina har ett förflutet som gymnasielärare i historia och svenska och har bland annat studerat ämnena historia, litteraturvetenskap och nordiska språk.