Vacker och bildrik bok om Stockholms gröna rum!
Stockholm är en av Europas snabbast växande storstadsregioner, fram till 2030 planeras bostäder för cirka en halv miljon människor. För att uppnå detta mål kommer stadsbilden att förändras, men ambitionen är samtidigt att behålla Stockholms identitet – en stad med gröna lungor, blått vatten, attraktiv bebyggelse och effektiv infrastruktur.
Men vem är det som bestämmer över stadens utveckling och gröna rum? Hur ser ett hållbart byggande ut? Och inte minst, hur påverkas byggandet av landskapet och hur påverkar byggandet i sin tur landskapet?
I Samfundet S:t Eriks årsbok 2017 medverkar ett tjugotal skribenter – arkitekter, stadsplanerare, politiker, byggherrar – som utifrån sina verksamheter lyfter fram vikten av stadens landskap och gröna rum.
Vacker och bildrik bok om Stockholms gröna rum!
Stockholm är en av Europas snabbast växande storstadsregioner. Fram till 2030 planerar staden att bygga 140 000 bostäder, för cirka en halv miljon människor. För att uppnå detta bostadsmål kommer förändringar – både nybyggnationer och kompletteringar – behöva ske i alla stadsdelar.
Idag utgår stadens grundläggande karaktär och värden från en samverkan mellan bebyggelse och landskap. Men hur ska vi tolka ordet ”värden”? Vem är det som bestämmer över stadens utveckling och gröna rum? Hur kan ett hållbart byggande se ut? Och inte minst, hur påverkas byggandet av landskapet och hur påverkar byggandet i sin tur landskapet?
I Samfundet S:t Eriks årsbok 2017 medverkar ett tjugotal experter för att lyfta fram de gröna stadsbyggnadselementen, som måste få en mer framskjuten plats om man avser bygga stad och inte bara bostäder.
Här får vi ta del av arkitekternas, stadsplanerarnas, politikernas och byggherrarnas olika perspektiv. Genom artiklar som behandlar landskapets förutsättningar och utveckling från inlandsisens sprickdalar och förkastningsbranter till förtätningar och mellanrum, trädplanteringar, dagvattenförsörjningar, parkanläggningar, byggnadsordningar och stadsplaner växer en djupare förståelse fram.
Vi behöver en stad i vilken gröna lungor, blått vatten, bebyggelse och infrastruktur bildar en attraktiv livsmiljö där både marknadskrafter och visioner kan samsas.