I början av 1900-talet kännetecknades det tsarryska väldet av stor politisk oro och kraven på reformer växte och blev alltmer radikala, inte minst av bolsjevikerna med Lenin i spetsen. Till slut blev den politiska situationen omöjlig och vid oktoberrevolutionen 1917 störtades Nikolaj II och det ryska imperiet. Ett helt nytt samhällssystem växte fram, det kommunistiska Sovjetunionen.
Hur kom det sig att bolsjevikerna kunde ta makten i oktober 1917? Frågan besvaras kärnfullt och initierat i denna analytiska översiktsskildring. Robert Service, professor i rysk historia vid University of Oxford, har på ett otroligt skickligt vis kokat ned nästan trettio års rysk historia till drygt 150 högintressanta sidor.
Ryska revolutionen är disponerad i tre delar: i den första behandlas bakgrunden till omvälvningen, i den andra de direkta orsakerna och slutligen följderna av den.
Med avstamp i det aktuella forskningsläget diskuterar författaren bl.a. sambandet mellan de ekonomiska och sociala förändringarna som föregrep revolutionen, men även de ideologiska och politiska strömningarna i landet. Moderniseringen inleddes mycket senare i Tsarryssland än i de övriga stormakterna, och när boken tar sin början vid sekelskiftet 1900 råder social oro i det stora riket.
Få händelser har omskrivits och diskuterats så häftigt i världshistorien som den ryska revolutionen.
I början av 1900-talet kännetecknades det tsarryska väldet av stor politisk oro. Kraven på reformer växte och blev alltmer radikala, inte minst av bolsjevikerna med Lenin i spetsen. Till slut blev den politiska situationen omöjlig och vid oktoberrevolutionen 1917 störtades Nikolaj II och det ryska imperiet. Ett helt nytt samhällssystem växte successivt fram, det kommunistiska Sovjetunionen.
Den svenska utgåvan innehåller ett nyskrivet förord av Rysslandsexperten Kristian Gerner.
Boken är indelad i tre huvudkapitel. Första delen beskriver bakgrunden till revolutionen 1917. Den andra delen förklarar de direkta orsakerna till revolutionen och den tredje klargör följderna av den.
Författaren tar sin utgångspunkt i oktoberrevolutionen 1917 då bolsjevikpartiet med Lenin i spetsen tar makten i Ryssland och störtar tsarväldet under Nikolaj II. Han diskuterar ingående sambandet mellan å ena sidan de ekonomiska och sociala följderna och å andra sidan de ideologiska strömningarna och de politiska händelserna i det ryska samhället.
Ingen liknande skildring finns tillgänglig på den svenska marknaden.
De viktiga makthavarna behandlas, såsom Nikolaj II och hans olika ministrar men också den motsatta sidans som Kerenskij, Lenin, Trotskij och slutligen Stalin.
Det tsarryska väldet kännetecknades av stor politisk oro till följd av bland annat rysk-japanska kriget 1904–1905 och, inte minst, umbärandena under första världskriget där hungersnöden var stor. Kraven på reformer växte och blev alltmer radikala, inte minst av bolsjevikerna. Tsarledningen stod handfallen inför reformkraven och till slut var missnöjet så massivt att Nikolaj II var tvungen att abdikera till förmån för en provisorisk regering. Denna störtades i sin tur i en bolsjevikledd statskupp under Lenins ledning.
Boken känns särskilt aktuell med anledning av dagens politiska situation i Ryssland under Vladimir Putins ledning, vars styre kännetecknas av politisk repression och kulturell isolationism.
Robert Service har skrivit en välformulerad och initierad bok i miniformat (knappt 200 sidor) om omvälvningarna i Ryssland under perioden 1900–1927.