»Lundaprofessorns flyhänta översikt … Folkbildaren Harrison har rätt: ”Slaveriet försvinner inte av sig självt”.« Sydsvenskan
Dick Harrisons mästerliga och angelägna skildring av slaveriets historia!
Dick Harrison, professor i historia och prisbelönt författare, är nu aktuell med en bok om ett ämne som berör honom djupt. Det handlar om en av världshistoriens största tragedier, en tragedi som tyvärr är långt ifrån avslutad. Nämligen företeelsen slaveri.
I den viktiga boken Slaveriets historia skildrar han på ett levande och närgånget vis uppkomsten och utvecklingen av slaveri. Han ger oss en en fullständig, modern och unik överblick, från forntidens ofria arbetare till dagens trafficking.
Vårt nuvarande västerländska samhälle är faktiskt ett av ytterst få samhällen i världshistorien som inte anser att slaveri är något helt naturligt. Det i särklass vanligaste i alla historiska samhällen – även det svenska – har varit att slaveri är funktionellt och socialt acceptabelt: vissa förtjänar att leva i ofrihet.
Slaveriets historia är en komprimerad och uppdaterad version av Dick Harrisons trilogi om slaveri som gavs ut under åren 2006–2008. Boken är unik i sitt slag, och dessvärre ännu brännande angelägen år 2015.
Slaveri är både ett av de största och ett av de äldsta brotten mot mänskligheten som historien känner. I nästan alla civilisationer före 1800-talet har slaveri uppfattats som ett naturligt och självklart element i samhället. Alla kulturer och religioner har accepterat det. Det är bara i nutidens stater som slaveri och slavhandel har förbjudits i lag, men trots det fortlever och blomstrar båda företeelserna. Tiotals miljoner människor, inte minst barn, lever ännu i slaveri. Trots detta är det svårt att hitta lättillgängliga skildringar av slaveriets historia och dess världshistoriska betydelse. Dick Harrisons bok fyller denna lucka.
Den enda globala skildringen av slaveriets historia genom historien fram till idag
I Slaveriets historia skildrar Dick Harrison uppkomsten och utvecklingen av slaveri från den skriftligt dokumenterade historiens gryning till nutiden, från forntidens ofria arbetare till dagens trafficking. Vi möter hus- och gruvslavar under antiken, fornnordiska trälar, plantageslavar i Amerika och Afrika samt soldatslavar, haremsslavinnor och lösenfångar i den islamiska kultursfären. Ofrihetens historia länkas både till den ekonomiska utvecklingen och till framväxten av allt starkare maktapparater med militär förmåga att tvinga människor att utföra tidigare oanade mängder tvångsarbete. I boken skildras också de slavhandelsleder som uppkom till följd av den ständigt växande efterfrågan på ofri arbetskraft – rutterna och sjölederna i medeltidens Europa, karavanlederna genom Sahara och de omfattande nätverk på Atlanten och Indiska oceanen som band samman kontinenterna i globala system av ofrihet.
Boken har en kronologisk uppläggning. Efter ett inledande kapitel om vad som avses med slav och slaveri skildras ofrihetens uppkomst ur krig och fattigdom, varefter fyra av våra äldsta slavkulturer skildras mer ingående: det forntida Mesopotamien, det gammaltestamentliga Israel, antikens Grekland och romerska riket. Därefter följer ett avsnitt om medeltidens Europa och ett om den islamiska kulturkretsen under samma epok, följt av en utblick över de äldsta kända slaverikulturerna i Afrika, Asien och Amerika. I nästa skede fokuseras en stor del av boken på den transatlantiska slavhandel som inleddes på 1400-talet och kulminerade på 1700-talet, med ingående redogörelser för konsekvenserna i både Afrika och Amerika. Särskilt utrymme ägnas åt slavarnas motstånd – rymningsförsök, uppror och till och med grundandet av riken som bekämpade slavägarnas samhälle. Jämförelsevis mycket text ägnas sedan åt 1800-talet, då världens största slavsystem skapades i Amerika och Afrika, samtidigt som kampen mot slaveriet – den abolitionistiska rörelsen – tog fart.
Åtskilliga kapitel ägnas åt det mest kända slaveriet genom tiderna, som blomstrade i USA:s sydstater, och åt det brutala uppsving för slavhandel och slaveri som samtidigt ägde rum i Afrika, till exempel i Sokotokalifatet och i Zanzibar. Det avslutande avsnittet handlar om slaveriets vidareutveckling och överlevnad under 1900-talet.
Slaveriets historia är en komprimerad och uppdaterad version av Dick Harrisons trilogi om slaveri som gavs ut under åren 2006–2008.