En drottning före sin tid
År 1856 giftes prinsessan Sofia av Nassau bort med den svenske hertigen Oscar av Östergötland. Makarna möttes i ett gemensamt intresse för litteratur, musik och politik. Föga anade någon av dem att de fjorton år senare skulle sitta som kung Oscar II och drottning Sofia på de förenade kungarikena Sveriges och Norges tron.
Oscar II var storvulen och utåtriktad, och hade ständiga otrohetsaffärer. Men Sofia var inte en drottning som gick ett steg bakom sin make. I Carin Bergströms insiktsfulla och lyhörda biografi skildras tvärtom en drottning som alltid fanns vid kungens sida – som rådgivare och osviklig partner.
Förväntningarna på Sofia var höga, hennes främsta uppgift var att föda en tronarvinge för nationens bästa. Sofia uppfyllde dessa krav med råge då paret fick fyra söner: Gustaf (V), Oskar, Carl och Eugen. Drottningen var på många vis före sin tid, inte minst i uppfostran av sönerna. För eftervärlden är hon främst ihågkommen för att ha grundat Sophiahemmet men i biografin framträder en progressiv kvinna med ett uttalat mål att reformera sjukvården i allmänhetens tjänst.
Carin Bergström är fil.dr och docent i historia. Hon har bland annat varit museichef på Skoklosters slott och överintendent för Kungl. Husgerådskammaren.
Drottning Sofia gick under sitt liv aldrig ett steg bakom sin make, kungen, utan bredvid honom – vid hans sida.
Oscar II har gett namn åt en hel epok, den Oscarianska tiden, som kännetecknades av borgliga ideal och dubbelmoral, där mannen verkade i offentligheten och kvinnan i den privata sfären. Som kung och drottning förkroppsligade Oscar och Sofia detta ideal. Oscar var storvulen och utåtriktad. Han ville styra sina länder efter eget huvud, men stötte hela tiden på motstånd från riksdag och regering. Tidens demokratiska och parlamentariska krafter rådde Oscar II inte på.
Sofia tog sig an drottningrollen utan större åthävor, skötte sina kungliga plikter med finess och sina många välgörenhetsprojekt med kraft. Hon lade ner stora ansträngningar på att uppfostra sina söner till rättskaffens människor, stöttade dem i alla lägen och hade livet ut en mycket nära kontakt med dem, även när de gift sig och bildat familj. Hon var mycket före sin tid när hon lät sätta prinsarna i en publik skola istället för att ge dem den gängse privatundervisningen på slottet.
Drottning Sofias stora insats i allmänhetens tjänst är hennes reformering av sjukvården. År 1884 grundade hon på egen bekostnad Hemmet för sjuksköterskor, som sedan utvecklades till sjuksköterskeskolan och sjukhuset Sophiahemmet.
Oscar II är känd för sina många otrohetsaffärer. Hur hanterade hans hustru Sofia dessa? Om man ser till den stora brevsamlingen i Bernadotteska arkivet påverkades deras samtal inte av Oscars eskapader. De diskuterade ständigt både högt och lågt i ett kärleksfullt tonläge. Sofia var väl insatt i politiska frågor och lugnade Oscar när han blev alltför maktfullkomlig. Hon förordade starkt att det blev en fredlig lösning på striden mellan Norge och Sverige 1905.
Sofia. En drottnings liv är en kronologisk skildring av Sofias liv, från födseln 1836 i Wiesbaden, till hennes död i Stockholm 1913. Författaren har haft tillgång till Sofias korrespondens med maken, sönerna och andra släktingar.