Ett imperiums sönderfall
Den 25 december 1991 halades Sovjetunionens flagga i Kreml och hela världen bevittnade hur ett imperium föll samman. Nu återkommer Rysslandskännaren Kristian Gerner med en inifrån-skildring av Sovjetunionens undergång, hur medborgarna upplevde de dramatiska åren fram till Sovjets upplösning och hur de i dag ser på vad som hände. Men det är också en berättelse om hur Vladimir Putin har återupplivat polisstaten och hur säkerhetstjänsten tagit revansch.
Kristian Gerner följde utvecklingen i Sovjetunionen redan under det tidiga 1980-talet och har med sitt långa historiska perspektiv en enastående kunskap om Sovjetunionen och Ryssland. Med Kristian Gerner som vägvisare och tolk får vi uppleva det levande ryska kulturarvet från Moskva och Sankt Petersburg till Tjistopol och Minsk.
Medan Vladimir Putin ständigt lyfter fram det stora fosterländska kriget och Rysslands kamp mot Nazityskland visar författaren hur intelligentian i Ryssland och i Belarus hållit liv i det ryska kulturarvet. Istället för att bygga på myten om hur Ryssland frälste mänskligheten från nazismen tar de stöd i nobelpristagare som Boris Pasternak, Joseph Brodsky och Svetlana Aleksijevitj för att bygga ett livskraftigt modernt samhälle.
Boken skildrar Sovjetunionens undergång inifrån, hur sovjetmedborgarna upplevde de dramatiska åren fram till statens upplösning 1991, och hur de i våra dagar minns händelserna. Den visar hur presidenten Vladimir Putin har återupprättat polisstaten och mytifierat Stora fosterländska kriget i historieskrivningen om hur Ryssland frälste mänskligheten från nazismen. Men boken skildrar även hur den ryska kultureliten har hållit liv i ”det andra Ryssland” och fört vidare traditionen från nobelpristagarna Pasternak och Brodsky.
I början av boken beskrivs själva upplösningsprocessen. I slutet visas hur centrala aktörer, inklusive Michail Gorbatjov, idag minns och tolkar det som hände 1991 i ljuset av det som har hänt därefter. I kapitlen däremellan visar författaren bland annat hur regimen och kritiska historiker framställer Sovjettiden och hur den passar in i den tusenåriga ryska historien; hur säkerhetspolisen och intelligentsian har varit och är politiska motpoler i en stat som i praktiken inte har haft eller har något politiskt liv; samt hur den historiska minneskulturen i Ryssland har formats från medeltiden fram till våra dagar och hur i denna kultur det sovjetkritiska arvet hyllas i minnespolitiken kring personer som Anna Achmatova, Alexander Blok, Boris Pasternak och Joseph Brodsky.
Varje kapitel är skrivet som en essä. Det innebär att texten har många personliga reflexioner och associationer som ger liv åt berättelserna. Med Kristian Gerner som vägvisare och tolk upplever vi det levande ryska kulturarvet i Tjistopol, Moskva, Sankt Peterburg och Minsk i Belarus. Han låter oss möta Boris Pasternak och Joseph Brodsky, Alexander Blok och Anna Achmatova, Svetlana Aleksijevit och Edith Södergran – samt Aleksej Navalnyj.
Missa inte avsnitt 25 i podcasten Historia Nu, då Kristian Gerner diskuterar Sovjetunionens sammanbrott.