Medryckande skildring av turismens historia!
På 1700-talet var turism en angelägenhet för den engelska överklassen. För den bereste var karriärmöjligheterna många. Idag är turismen en av världens största branscher, där så många som en miljard människor nöjesreser varje år. Hur har den här utvecklingen gått till?
Den spännande och lärorika boken Turistens blick gör nedslag i resandets historia, från Homo Erectus vandringar på jakt efter föda till vår tids charterturism. Visste du att kryssningsresandet blev ett fenomen efter första världskriget, eftersom det fanns ett överflöd av fartyg? Likväl som att charterturismen uppfanns efter andra världskriget, då det plötsligt fanns mängder av oanvända flygplan?
Filmaren och författaren Björn Cederberg berättar kunnigt och medryckande om hur och varför vi rest genom tiderna. Han visar också hur samhällsutvecklingen har påverkat våra resvanor.
Underhållande och allmänbildande läsning
Redan 1244 f.Kr skymtar den förste nöjesturisten vi känner till i en klottrande semesterhälsning på en av pyramiderna. ”Vesirens skrivare gjorde en utflykt till västra sidan av Memphis för att förnöja (sig)”, står det. Vandraren som är på resa för att hon eller han måste får nu sällskap av den som reser för att uppleva. Turismen är född.
Turistens blick tar sin början i 1700-talets färder med häst och vagn där stroppiga ädlingar gjorde upp om värdshusnotan med svärd i hand och där 30 000 engelsmän roade sig dygnet runt i nattstaden Venedig. På 1700-talet fanns redan ett nät av diligenser med regelbundna avgångstider. Därefter avbröt Napoleonkrigen turismen – men de skapade också nya former. Efter fredsslutet 1815 reste 150 000 turister ut i Europa varje år och nya destinationer skapades: Alperna, Norge, Egypten, Mellanöstern.
Nu skapas borgerlighetens turism; det blir bekvämt att resa med sov- och restaurangvagnar, eleganta storhotell, propellerdrivna lyxfartyg, resebyråer och resguider. Även kvinnorna börjar turista.
På 1920-talet inleds en utveckling där turistindustrin flyttar sitt fokus från det kulturella till det sensuella. Högsta mode på Rivieran blir nu dyrkan av havet och solen.
Först på 1950-talet räckte lönen till semester för alla och charterturismen till Spanien kom igång på allvar. Idag befinner sig en halv miljon människor ständigt i luften, dygnet runt, året om.
Resandets utveckling från historien till idag
Turistens blick består av ett antal essäer och reseberättelser av resenärer från 1700-talet till idag. I boken kan vi bland annnat läsa om följande historiska turister:
I Venedig upprörs Johann Wolfgang von Goethe redan 1786 av alla gatuförsäljare och souvenirbodar. Goethe har kallats den förste turisten, men med dagböckerna från hans italienska resa får också klassicismen sitt stora intåg i Tyskland.
Den unge skotten James Boswell går på museer och nattklubbar i Italien. I Schweiz möter han Rousseau och Voltaire som blivit en riktig turistattraktion, ständigt omgiven av folk på genomresa.
Den engelska författaren och kvinnorättskämpen Mary Wollstonecraft (mamma till Mary Shelley som skrev Frankenstein) reser till Bohuslän och Sydnorge 1795 för att leta efter ett försvunnet silverskepp. Hon ser på Skandinavien som en fattig utmark, ett tredje världen där tiggarna tar i hand om de får en skärv, där männen super och där kvinnorna sitter inomhus och äter socker. Samtidigt hänförs denna tidiga turist i norr av det skandinaviska landskapet.
Författaren Han Suyin reser från Kina till Europa med transsibiriska järnvägen 1934 och förvånas över att stöta på vita människor som arbetar!
Den svenske stridsflygaren Göte Rosén nödlandar utan motor på Mallorca 1951 och blir därmed upphovsman till den moderna flygcharterturismen.
Avslutningsvis möter vi schweizaren Bruno Manser, mannen som inte ville bli turist.