Våra Print on Demand-titlar är för närvarande pausade, och planeras återkomma i maj.
Turkiets historia tar sin början i det Osmanska riket. Under sin storhetstid på 1500-talet omfattade det enorma landområden, men från 1600-talets slut drabbades det av krig för att slutligen falla samman under första världskriget.
På rikets ruiner ville dess förste president Kemal Atatürk skapa en turkisk nationalstat hemmahörande i Europa. Men först 2002 kunde EU:s kriterier för ett medlemskap uppfyllas. Samtidigt blomstrar turismen i landet och allt fler bokar solresor längs kusten, och weekendresor till Istanbul.
Diplomaten och prisbelönte författaren Ingmar Karlsson skildrar detta lands spännande förflutna, från det mångkulturella Osmanska riket till dagens moderna Turkiet.
Denna utgåva är en uppdaterad version av Turkiets historia i inbundet format som gavs ut 2015. Boken innehåller ett nyskrivet kapitel som utförligt behandlar det misslyckade militära kuppförsöket 2016 och utvecklingen därefter.
Dagens Turkiet är en plats som har varit befolkad i tusentals år. Arkeologer har hittat flertalet spår efter bosättningar som har daterats till förhistorisk tid. Den här skildringen tar sin början i det Osmanska riket i slutet av 1200-talet. Under de kommande trehundra åren expanderade riket alltmer och på 1500-talet nådde imperiet sin höjdpunkt. Då erövrades bland annat Mesopotamien, västra Persien, Syrien, Palestina, Arabien, Egypten, Cypern samt Medelhavets södra kust ända till Marocko i väster. I Europa hade turkarna makt över nästan hela Balkan, Rumänien samt norra Svartahavskusten, och de ryckte fram genom Ungern. Men utanför Wien tvingades de göra halt.
Under 1600- och 1700-talen försvagades riket och på 1800-talet gick sönderfallet allt snabbare, trots flera reformer. Osmanska riket började omtalas som ”Europas sjuke man”. I samband med ett tronskifte 1876 fick alla moderniseringar ett plötsligt slut och bland militärer och intellektuella som utbildats i västerlandet växte oppositionen mot sultanen. Den nationalistiska reformrörelsen ungturkarna tog fart. Trots att de fick makten 1908 fortsatte sönderfallet. I Balkankrigen 1912–1913 förlorade Osmanska riket alla besittningar i Europa, frånsett östra Thrakien. 1913 utropades en ny regering under Enver Pascha, men den utvecklades snart till en militärdiktatur.
Enda boken av sitt slag på svenska marknaden
Imperiet föll slutligen när man deltog i första världskriget på Tysklands sida. Med Tyskland stod de på förlorarsidan i kriget och imperiets inre motsättningar började växa sig alltmer starka.
Efter kriget stod Turkiet under kontroll av vinnarnationerna Frankrike och Storbritannien. För att Osmanska riket inte skulle återuppstå ur askan belägrades viktiga städer under flera år. Därigenom vaknade ett antal nationalistiska strömningar Turkiet till liv. Den turkiska nationella rörelsen, ledd av Mustafa Kemal Pasha, fick ett ökat genomslag och man började mobilisera en armé. Efter en tid av oroligheter inleddes det turkiska frihetskriget i syfte att tvinga de ockuperande makterna att lämna landet.
År 1922 hade de franska och brittiska styrkorna lämnat Turkiet. I och med detta föddes det moderna Turkiet. Den 29 oktober 1923 utropades republiken Turkiet officiellt som en suverän stat. Ankara blev den nya huvudstaden och Mustafa Kemal Pasha (mer känd som Atatürk, ”turkarnas fader”) blev den förste turkiske presidenten.
På rikets ruiner ville han skapa en turkisk nationalstat hemmahörande i Europa, ett projekt som efter hans död försvårades av militärkupper och inbördeskrig. Först sedan AKP år 2002 under ledning av Recep Tayyip Erdoğan fick regeringsmakten kunde EU:s kriterier för ett medlemskap uppfyllas.
Prisbelönte och initierade Ingmar Karlsson skriver en efterlängtad bok
I Turkiets historia berättar Ingmar Karlsson initierat och åskådligt detta lands omtumlande historia. Med avstamp i legender och myter växer bilden av det moderna Turkiet fram – ett land som idag står inför flertalet svåra problem och som sällan varit mer aktuellt.
Ingmar Karlsson skildrar här Turkiets historia ur ett kronologiskt perspektiv. Stilen är lättillgänglig utan att vara alltför översiktlig. Författarens djupa kunskaper om detta angelägna land är en guldgruva för den som är intresserad av historia i stort, eller för den som har i åtanke att besöka landet och vill vara påläst.