Julklappar som går till historien
Hur fick Kärleksgatan i Malmö sitt namn? Vilka var Davids hallar och vad gjorde nippertanterna? Varför stängdes stadens saluhallar och vilka bojkottade Epa?
Frågorna om svunna tider i Malmö är många. Martin Andersson, reporter på Sydsvenskan, har svaren.
I Det försvunna Malmö riktar han strålkastarljuset mot omvandlingen av Gamla staden och andra kvarter. I den rikligt illustrerade boken berättas också om saluhallarna, varuhusen och butikerna som genom åren speglat Malmöbornas konsumtion: från lyx och överflöd till lågpris och livets nödtorft. Med djupdykningar i kolonier, nöjesfält och filminspelningar lägger författaren ytterligare bitar i det stora pusslet om Malmös historia.
En gång var de privilegierade, med inflytelserika föräldrar som hade makt att ge dem allt de önskade. Det handlar om åtta barn – söner och döttrar till några av Nazitysklands mest framträdande dignitärer: Himmler, Göring, Hess, Frank, Bormann, Höss, Speer och Mengele.
Barnen växte upp i skuggan av andra världskriget och älskade sina föräldrar, som barn gör. Med tiden blev de medvetna om fädernas brott mot mänskligheten. Hur hanterade barnen krigets konsekvenser och den skuld som för evigt kom att förknippas med deras efternamn?
Det är denna fråga som Tania Crasnianski vill besvara i sin tankeväckande bok. Här skildras livsöden som är tungt präglade av svåra moraliska dilemman. Tillsammans bildar berättelserna både fascinerande och skrämmande familjeporträtt.
Den idylliska byn Stourton-on-the-Hill har fått sitt alldeles egna kattkafé. Här bor katten Molly med sina kattungar och matten Debbie som driver kaféet där det serveras hembakta godsaker. Men saker går inte alltid som man har tänkt sig…
När Debbies syster får sitt hjärta krossat flyttar hon in i den lilla lägenheten ovanför kaféet. Tillsammans med systern kommer den bjäbbiga lilla hunden Beau som inte drar jämnt med katterna på caféet. Beau är inte det enda bakslaget som drabbar dem – Mollys trygghet hotas också av en främmande katt som inkräktar på hennes revir.
Oroad över sin kattfamiljs öde sitter hon i kaféets skyltfönster och stirrar ut på byns snöklädda gator. Det behövs ett äkta julmirakel för att lösa det här…
Kvinnorna i Hope River hyser stort förtroende för Patience Hester och hennes förmåga som barnmorska är vida känd i trakten.
När USA dras in i kriget i Europa är många män ivriga att slåss för sitt land, men inte Patiences make Daniel. Han bär på oläkta sår från första världskriget och har svurit att aldrig mer ta till vapen. Patience har svårt att förstå honom och äktenskapet knakar i fogarna. Makens envishet påverkar hela familjen. Grannarna kastar glåpord efter dem och myndigheterna sätter Daniel i fängelse för ordervägran.
Det är upp till Patience att ta hand om barnen och kämpa för sin mans frihet, trots deras skilda åsikter. Med hjälp av godhjärtade vänner, trogna grannar och sin egen inre styrka kan hon hålla dem alla över ytan och leda dem genom stormen.
När Ludvig XIV drog sitt sista andetag på Versailles den 1 september 1715 var det inte bara ett människoliv, utan en historisk epok, som tog slut.
Hans tid vid makten var dramatisk och storslagen. Han var en kung av Guds nåde, betraktade sig som världens centrum och har för eftervärlden blivit känd som solkungen. Han gjorde Frankrike till Europas ledande stormakt – politiskt, militärt och kulturellt.
Med blick för både mustiga detaljer och storpolitiska skeenden tecknar historikern Andreas Marklund ett porträtt av Frankrikes solskimrande envåldshärskare. Det är en berättelse om absolut makt och gudomlig skönhet, krig och kärlek, politiska intriger och manlig fåfänga.
Spartacus slavuppror räknas som antikens största. Revolten, eller Spartacus-kriget som det kallas i de antika källorna, började som en rymning från en gladiatorskola i Italien. I nästan två års tid lyckades de upp emot hundra tusen befriade slavarna under Spartacus befäl försvara sig mot Roms övermakt. Till slut krävdes en lika stor styrka som Caesar använde vid erövringen av Gallien för att krossa revolten. Efter nederlaget korsfästes 6 000 slavar som ett varnande exempel för alla människor som närde drömmar om en annan värld.
Allan Klynne sätter här den förrymde slaven i sitt historiska sammanhang och ger oss en bild av den turbulenta politiska situation romarriket befann sig i vid tiden för upproret. Han beskriver också hur myten om Spartacus har utvecklats och vilken relevans historien kan ha i dag.